Ezek voltak 2020 legjobb robotporszívói

Vágólapra másolva!
Nagy fejlődés ment végbe 2020-ban a robotporszívók piacán.   Az idei ünnepi szezon egyik slágerterméke minden kétséget kizáróan a robotporszívó, ami nem meglepő, hiszen ezek a takarítógépek az elmúlt néhány évben egyrészt elérhető árkategóriába kerültek, másrészt pedig a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően igencsak hatékony tisztítási tulajdonságokkal büszkélkedhetnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: elements.envato.com

Nem véletlen, hogy egyre több gyártó, egyre több termékcsalád bukkan fel a piacon, így nagyon nehéz dolga van azoknak, akik ilyen eszközt szeretnek vásárolni maguknak, de a Teszt Plussz Magazin nagy robotporszívó tesztjéből azért megtudtuk, hogy melyek voltak 2020-ban a legjobbak. Lássuk azonban előbb, hogy milyen robotporszívó típusok léteznek, illetve milyen márkaneveket érdemes megjegyezni, ha garantáltan megbízható terméket akarunk rendszeresíteni otthonunkban.

Robotporszívó típusok

Általánosságban kijelenthető, hogy a robotporszívók világában rengeteg fejlesztés zajlik ezekben a percekben is, így a technológia fejlődése miatt a jövőben sorra érkeznek majd az újabb tudással és tulajdonságokkal ellátott változatok.

A mai piacon azonban alapvetően három típust különböztethetünk meg egymástól, így beszélhetünk

- kizárólag padlóra;

- padlóra és szőnyegre egyaránt;

- valamint padlóra, szőnyegre és nedves feltörlés funkcióval rendelkező robotporszívókról.

A boltokba kerülő modellek többsége már mind működőképes, általánosságban azonban kijelenthető, hogy a nedves feltörlés még egyiknek sem az erőssége, így felmosás esetén ezek az eszközök nem jelentenek makulátlan megoldást. Nem véletlen, hogy a fejlesztések zöme ebben az irányban indult el, hiszen néhány gyártó a porszívózás terén már kiemelkedő tulajdonságokat tudott alkalmazni ezekben az aprócska szerkezetekben. Hogy melyek azok a gyártók, akikre érdemes odafigyelni?

A legfontosabb robotporszívó gyártók

Mint fentebb már kiemeltük, egyre több műszaki cikk gyártásában érdekelt vállalat dönt úgy, hogy robotporszívó fejlesztésébe kezd, ennek megfelelően nagyon nehéz kiszűrni azokat a márkákat, melyek valóban működnek, egyszóval megtérülő befektetésnek tekinthetők.

A sorból mindenképpen kiemelendők ugyanakkor a Samsung, a Vileda és az Eta termékei, melyek a tesztek során kivétel nélkül megállták a helyüket, több eszközük is jó választás lehet, azonban az ár-érték arány, a funkciók és a tulajdonságok terén 2020-ban a Xiaomi és az iRobot robotporszívói magasan vitték a prímet. Nem véletlen, hogy ez a két gyártó tudta felvonultatni idén a legjobb eszközöket is a termékkategórián belül. Lássuk, hogy melyek ezek!

Forrás: elements.envato.com

Xiaomi Roborock S5 Max

A Xiaomi által gyártott okostelefonok és egyéb okoseszközök az utóbbi hónapokban kiemelkedően nagy népszerűségre tettek szert az egész világon, így például Magyarországon is. Nem véletlenül, hiszen kimagasló minőséget és kiváló ár-érték arányt kínálnak, és ez a tesztek alapján a Roborock S5 Max robotporszívójukról is elmondható, mely utóbbi tulajdonság tekintetben abszolút 2020 egyik legjobbja lett. Hogy miért?

Elérhető ár, kimagasló teljesítmény

Amivel kapcsolatban a Roborock S5 Max kiérdemelte ezt az elismerést, az leginkább annak köszönhető, hogy dacára az elérhető árnak, rendkívül jó teljesítményt és rengeteg funkciót kínál a felhasználók számára. Szinte bármilyen felületen kitűnően bevethető, padlón, rövid- és hosszúszőrű szőnyegen egyaránt megállja a helyét, miközben 460 ml-es portartálya mellett 280 ml-es víztartályt is felvonultat, ami a nedves feltörlés miatt rendkívül hasznos lesz.

Kiemelendő továbbá, hogy 2000 Pa szívóerejének hála közel olyan teljesítményt nyújt, mint egy hagyományos porszívó, de a Xiaomi által fejlesztett LiDAR navigációs rendszer miatt az automatizált működéssel sem lesz probléma. A lézeres technológia szinte centiméteres pontossággal tudja feltérképezni a lakást, képes igazodni a változásokhoz, felismerni az akadályokat, a veszélyeket, miközben útvonala mellett teljesítményét is mindig az adott padlótípushoz tudja igazítani

Külön alkalmazás a kényelmes beállításokért

Azon túl, hogy a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó teljesen automatikus működésű, és első beállítása sem tart tovább pár percnél – sőt, nem igényel különösebb informatikai tudást sem, csak egy okostelefont és WiFi-t –, a kapcsolódó Mi Home applikációnak hála olyan sok utólagos beállítási lehetőség közül tudunk válogatni, hogy azzal mindig a legnagyobb tisztaságot érhetjük el az egész lakásban. Kijelölhetünk tiltott zónákat, külön takarítási területeket, de még azt is, hogy milyen teljesítményen és mennyi vízzel dolgozzon, egyszóval ez a sokrétű kalibrálhatóság az, ami a terméket kiemeli a sorból.

Ezen felül a Roborock S5 Max egy nagy teljesítményt kínáló Li-ion akkumulátorral rendelkezik, mely képes egyetlen töltés mellett akár 150 percig is működni, ami elegendő ahhoz, hogy egy nagyobb ingatlant is feltakarítson. Ráadásként töltéséről sem kell külön gondoskodnunk, a munka befejeztével, illetve alacsony energiaszint mellett a porszívó magától visszatér a dokkolójához, ahol automatikus töltésbe kezd. Hogy munkáját legnagyobb teljesítmény esetén is maximum 60 dB zajszint mellett végzi – ami üzemmód függvényében csökkenhet –, csak egy további olyan extra, amiért könnyű megszeretni a készüléket.

Magyar Xiaomi szervizháttér

Persze az sem elhanyagolható a Xiaomi eszközével kapcsolatban, hogy már magyarországi szerviz is a tulajdonosok rendelkezésére áll, ahol garantáltan gyári minőségű alkatrészekkel tudják orvosolni konkrétan ennek a típusnak is a legtöbb hibáját, de ha karbantartásra – szűrő- vagy kefecserére – van szükségünk, akkor sem kell nekünk szétszednünk a porszívót, ha nem szeretnénk hozzányúlni.

Elérhetőség: xiaomiszerviz.hu

Forrás: elements.envato.com

iRobot Roomba i7

A 2020-as esztendő legjobb robotporszívói közül feltétlenül ki kell emelnünk az iRobot termékét is, hiszen a Roomba i7, de különösen az i7+ változata annyira sok intelligens funkcióval rendelkezik, annyira kényelmes kialakítással büszkélkedhet, és olyan nagy teljesítményre képes, hogy a kimagasló navigációs tulajdonságai mellett a prémium kategória jelenlegi legjobbjai közé sorolható.

Saját fejlesztésű navigáció, professzionális applikáció

Amivel kapcsolatban az iRobot Roomba i7 határozottan kiemelkedik a legtöbb robotporszívó közül, az alighanem a tudásában keresendő, hiszen a saját fejlesztésű iAdapt 3.0 navigációs rendszernek köszönhetően az eszköz meglepően pontosan képes kiismerni magát a lakásban. Egyszerre akár 174 négyzetméternyi terület pontos tárolására képes, miközben nemcsak érzékelők, hanem külön kamera is gondoskodik arról, hogy a porszívó minden akadályt érzékeljen – így az sem jelent gondot, ha átrendezzük a helyiségeket, vagy a berendezési tárgyakat nem mindig ugyanúgy tesszük vissza a helyükre.

Ezt a fejlett technológiát és rendszert egészíti ki az iRobot Home applikáció, mely okostelefonunk segítségével képes gyors beállításokra akár utólag is, de a távoli hozzáférés sem okoz neki gondot, így ha a munkahelyünkről akarjuk indítani, néhány gombnyomással lehetőségünk lesz rá. Mindezt ráadásul rengeteg társfunkcióval, tiltott zónák felállításával, külön kijelölt felületek tisztításával vagy éppen olyan aprólékos lehetőségekkel, minthogy az egyes helyiségekben eltérő takarítási megoldásokat alkalmazzon.

Kiváló teljesítmény akár 2 órányi folyamatos takarítás mellett

Nem elhanyagolható tulajdonság az iRobot Roomba i7 kapcsán, hogy a kimagasló és fejlett technikai háttér mellett az eszköz a teljesítmény terén sem vall kudarcot. Az 1800 mAh-s akkumulátor például elég nagy ahhoz, hogy mindössze másfél óra alatt teljesen feltöltődjön, egyetlen töltést követően pedig akár két órán át képes megszakítás nélkül takarítani, tehát nagyobb ingatlanok esetében is kitűnő választás lehet. Pláne annak fényében, hogy külön felmosó robot vásárolható hozzá, amivel együtt elképesztő tisztaságot tudnak varázsolni otthonunkban.

Mindezt ráadásul 58 dB-s zajszint mellett kínálja, ami nyilván üzemmód függvényében halkabb is lehet, de maximális teljesítmény esetén is élhetők maradnak mellette a mindennapok. Munkáját ráadásul megkönnyíti a 0,6 literes porgyűjtő tartály, melynek állapota folyamatosan ellenőrizhető az applikáción keresztül, de akkor sem kell aggódni, ha megtelt, hiszen az eszköz ilyenkor automatikusan leáll, megvárva az emberi segítséget.

Forrás: ELEMENTS.ENVATO.COM

A Roomba i7+ különlegessége

Létezik a hagyományos Roomba i7 robotporszívónak egy extra változata is, a Roomba i7+, mely bár az alapvető tulajdonságok és tudás tekintetében megegyezik társával, de jár hozzá egy speciális dokkoló, ami miatt érdemes megismerkedni vele. A Clean Base névre keresztelt eszköz ugyanis egy külön elérhető töltő- és szennyeződésgyűjtő állomás, mely elképesztően kényelmes, hiszen a porszívó itt képes kiüríteni az összegyűjtött port és koszt, méghozzá egy 30 alkalomra elegendő tartályba. Ez azt jelenti, hogy akár egy hónapig sem lesz szükségünk arra, hogy manuálisan kiemeljük belőle a portartályt és kiborítsuk tartalmát, az eszköz mindent automatikusan elvégez helyettünk.

Javítás és karbantartás

Természetesen az iRobot porszívóknak is van magyarországi szervize, ha esetleg ez tartott volna vissza minket eddig a közelebbi ismerkedéstől. Legyen szó garanciális vagy garancián túli szervizről, meghibásodott alkatrészek pótlásáról, esetleg karbantartást igénylő kopóalkatrészek cseréjéről, garantáltan minden esetben tudunk majd hová fordulni a problémánkkal.

Elérhetőség: irobot.hu