Halálra keresik magukat a netes skalpolók

laptop notebook internet bögre kávé tea iroda
Vágólapra másolva!
Egy brit csoport közel 3500 darab PlayStation 5-öt adott tovább emelt áron.
Vágólapra másolva!

Újabb az átlagos vevők számára kellemetlen internetes iparág jött létre, már nagyüzemben dolgoznak az angolban csak „scalpereknek" nevezett nyerészkedők. Olyan személyekről és csoportokról van szó, akik nagy érdeklődésre számot tartó, várhatóan gyorsan hiánycikké váló portékákból halmoznak fel készleteket, majd a termékhiány fellépésekor jelentős felárral értékesítik azokat az online piactereken.

A kép csak illusztráció Forrás: Burst / Pexels

A Business Insider beszámolója szerint az Egyesült Királyságban már több nagy skalpolócsoport is tevékenykedik, az egyik közülük majdnem 3500 darab PlayStation 5 játékkonzolt tudott előrendelésben felvásárolni. A csoport ráadásul atipikus üzleti modellt talált ki: nemcsak a tucatnyi főt számláló tagjai veszik nagy mennyiségben a biztosan hiánycikké váló termékeket, de 40 fontos havidíjért cserébe bárki hozzáférhet a webshopokban való rendelések automatizált leadására készített szoftverükhöz.

A csoport körülbelül egy éve alakult, a 33 éves vezetője szerint eredetileg különleges sneakerek emelt árú továbbadásával foglalkoztak, de aztán a koronavírus-járvány szülte vásárlási trendeket követve szélesítették az akció rádiuszukat. Egy időben például a pezsgőfürdők továbbadásával kerestek jelentős mennyiségű pénzt, legutóbb pedig a PlayStation 5 volt a fejőstehenük.

Természetesen a vevők dolga eldönteni, hogy mennyit érnek számukra a különféle termékek, nem kötelező bármit is emelt áron megvásárolni az internetes nyerészkedőktől. Ha nem érné meg skalpolni, akkor nem létezne a mára nagyüzemi méreteket öltött iparág.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!