Rangos kitüntetést kapott az uTorrent atyja

ludvig strigeus
Ludvig Strigeus
Vágólapra másolva!
A Spotify életre hívásában is kulcsszerepet játszott.
Vágólapra másolva!

Nagy megtiszteltetés érte a svéd Ludvig Strigeust, a 39 éves férfi megkapta hazájában az 1878 óta osztott Polhem-díjat a Svéd Diplomás Mérnökök Szövetségétől. Ez a világ egyik legrégebbi, kimagasló mérnöki eredményekért járó elismerése.

Ludvig Strigeus Forrás: Sveriges Ingenjörer / YouTube

A háttérbe húzódó Strigeus nevét jó eséllyel nagyon kevesen hallották, pedig az általa létrehozott szoftvereket minden nap százmilliók használják: a svéd programozónak köszönhető az uTorrent fájlcserélő alkalmazás, továbbá lényegében szinte egyedül készítette a Spotify első működőképes verzióját, a kliensoldali és szerveroldali kódjaiért is ő felelt.

A jelenleg is a Spotifynál dolgozó férfi úgy került a zenestreamelőhöz, hogy az akkor még teljesen ismeretlen startupba való belépéséért cserébe az megvette tőle az uTorrentet. Igen: rövid időn keresztül a Spotify volt az uTorrent tulajdonosa, ám a zenekiadók számára meghökkentő epizódra csak évekkel később, a vállalat tőzsdére lépésének idején derült fény.

A szövetség indoklása szerint Strigeus az általa életre hívott alkalmazások gigantikus sikerén kívül azzal érdemelte ki a neves díjat, hogy általánosságban véve nagyon magas minőségű, plusz kompakt és hatékony kódokat ír. A régebbi motorosok ezt meg tudják erősíteni, az uTorrent korai változatai a riválisokhoz képest alig használt memóriát és terhelte a processzort, részben emiatt vált a legnépszerűbb torrentklienssé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!