Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lecsap a tilosban járó appfejlesztőkre a Google

google android okostelefon smartphone mobilozás mobilappok
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Eddig nem vette komolyan a Play Áruház jutalékának beszedését.
Vágólapra másolva!

Rossz hírt kaptak az Apple App Store üzleti praktikái ellen már érdekvédelmi szövetséget is alapított mobilos alkalmazásfejlesztők, a Google váratlanul a nyakukra lépés mellett döntött. Az Apple boltjával azonos módon a Play Áruház is előírja a fejlesztőknek, hogy amennyiben előfizetéseket vagy in-app vásárlásokat kínálnak a mobilozók számára, akkor az értük való fizetést kizárólag a programbolt saját fizetésfeldolgozó rendszerén keresztül tehetik lehetővé. Ez azt is jelenti, hogy minden egyes fizetésből lecsíp 30% jutalékot a Google.

A kép csak illusztráció Forrás: Lisa Fotios / Pexels

Ugyan ez a szabály mindig is érvényes volt, azonban a Google csak automatizált módszerekkel vizsgálja át az appokat a Play Áruházban való elérhetővé tételük előtt. Részben ezért ténylegesen a lehető legritkább esetben tett elérhetetlenné appokat azért, mert a fejlesztőik megsértették a jutalékfizetési szabályt, kikerülték a fizetési rendszerét.

Más esetekben pedig egyértelműen félrenéztek a vállalat illetékesei, például a Spotify és a Netflix appjai is a kezdetektől fogva tilosban járnak, kikerülik a 30%-os jutalék megfizetését.

A Bloomberg beszámolója szerint ennek most vége: már a jövő hét elején frissülhet a Play Áruház szabályzatának vonatkozó része, majd némi türelmi időt követően a Google megkezdi a jutalékának szigorú begyűjtését.

Nem nézi el a továbbiakban az „adókerülő" appok szabálysértéseit.

A Google szóvivője szerint az Android egy nyílt platform, amelyre több programbolt is elérhető, a mobilok jókora része rögtön két bolttal előtelepítve kerül a fogyasztókhoz, és igény esetén továbbiak is telepíthetőek melléjük. Emiatt ha a fejlesztők nem kívánják megfizetni a Play Áruház jutalékát, akkor van lehetőségük más helyeken forgalmazni az appjaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről