Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tovább pénzeli a Google a Mozillát

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
A hírek szerint évi 400-450 millió dollárt kap a vállalattól.
Vágólapra másolva!

Nem kell rövid távon félteni a múlt héten 250 fős leépítést bejelentett Mozillát, a ZDNet forrásai szerint a Firefox böngészőt készítő vállalatnak sikerült újabb három évre meghosszabbítani a Google-lel kötött, alapértelmezett keresőmotoros szerződését.

A kép csak illusztráció Forrás: Julia Buchner / Flickr

Ha jól tudják a források, akkor az új szerződés keretében 2023-ig a világ legtöbb piacán a Google marad az alapértelmezett kereső a Firefoxban, ezért cserébe a Mozillának évi 400-450 millió dollár ütheti a markát. A ZDNet kérdésére a Mozilla megerősítette az új üzlet nyélbe ütését, azonban az anyagi részét nem kommentálta.

Az új elbocsátás egyik okaként a Mozilla pont a keresőmotoros szerződésektől való szinte teljes anyagi függőséget jelölte meg: a bevételének bő 90 százaléka ezekből származik, így már régóta elkeseredetten próbál további, számottevő és stabil bevételi forrásokhoz jutni, többek közt a Pocket felvásárlását követően most épp VPN-szolgáltatás bevezetésébe kezdett.

A Mozillát emberemlékezet óta a Google tartja életben, ami rendkívül egészségtelen, főleg mivel évek óta lassan, de stabilan csökken a Firefox nemzetközi piaci részesedése.

Kontextusként a NetMarketShare szerint 2018 augusztusában a Firefox globális piaci részesedése a számítógépes böngészők piacán még 9,76% volt, ám 2020 júliusára ez 7,36%-ra apadt. Idén márciusban a megújult Microsoft Edge átvette tőle a második legnépszerűbb böngésző címét, a Chrome motorjára épülő szoftvernek júliusban már 8,09% volt a piaci része.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről