Megjelent a Firefox 80

mozilla firefox 80
Mozilla Firefox 80
Vágólapra másolva!
Linuxon hozta a legérdekesebb újítást a böngésző.
Vágólapra másolva!

A kerek verziószám ellenére erősen moderált jelentőségű kiadás lett a Windows, Linux és macOS rendszerekre már elérhető Firefox 80. A böngésző egyetlen azonnal feltűnő fejlesztést sem kapott, helyette csak kisebb reszeléseket hozott.

Mozilla Firefox 80 Forrás: Origo

Ezek közül kiemelhető, hogy Windowson már alapértelmezett PDF-olvasónak is beállítható a Firefox, továbbá debütált benne a rosszindulatú, vagy éppen teljesítménybeli problémákat okozó kiegészítők letiltására kitalált lista, ennek az elemeit a Mozilla gondozza. Ezeken túlmenően csak általános hibajavításokat végeztek, sebezhetőségeket szüntettek meg a fejlesztők.

A legérdekesebben hangzó fejlesztést a Linuxosok kapták, az X11 ablakkezelő rendszert használó disztribúciókban opcionálisan bekapcsolhatóvá vált a H.264 kodekes videók hardveresen gyorsított lejátszása.

Ezt aktiválva simább lehet a lejátszás, kevésbé merülhet a laptopok akkuja.

A GPU-gyorsított linuxos videomegjelenítés az about:config különleges beállítóoldalon lévő „vaapi" elem bekapcsolásával kelthető életre.

A Firefox már telepített példányai elméletileg maguktól frissülnek a legújabb változatra, bár Linuxon elképzelhető, hogy futtatni kell a disztribúció csomagfrissítőjét. A Firefox 80 telepítőkészlete a hivatalos webhelyről tölthető le.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!