Akadályozná a VPN-kalózokat a Steam

gamer laptop notebook mobilozás iroda home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Legutóbb a Horizon Zero Dawnnál volt tömeges visszaélés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években két új kalózkodási típus honosodott meg a digitális szolgáltatások piacán: egyes ügyfelek VPN segítségével férnek hozzá az országukban nem elérhető tartalmakhoz, mások pedig a regionálisan eltérő árazások miatt más országokban lévőknek adják ki magukat, hogy olcsóbban tudják megvásárolni a kívánt termékeket.

A kép csak illusztráció Forrás: Porapak Apichodilok / Pexels

Az ezzel kapcsolatos botrányok a Steam digitális játékboltban sem ismeretlenek, úgy három hete például a VPN-kalózok nagy számban argentinoknak adták ki magukat, hogy a szokásos 50 dollár helyett olyan 7 dollárért megvásárolhassák a Horizon Zero Dawnt. A gigantikus árbeli eltérés pusztán abból fakadt, hogy a Sony az alacsony vásárlóerő miatt nagyvonalú regionális árazást állított be argentin gamerek számára.

A külföldiek tömeges visszaélései miatt ez gyorsan megváltozott: az argentinoknál közel négyszeresére, a törököknél három és félszeresére, míg az oroszoknál háromszorosára emelte a játék árát a Sony.

A Valve most csendben újabb lépést tett a VPN-es kalózkodás megnehezítése érdekében: innentől kezdve a Steamen már csak olyan bankkártyával és egyéb fizetési módszerrel hajthatóak végre a vásárlások, amelyek a felhasználói fiókban beállított országhoz köthetőek.

Azaz mondjuk aki argentinnek mondja magát, annak Argentínában kibocsátott bankkártyára lesz szüksége.

Nem lepődnénk meg, ha kicselezhető volna ez a védelmi vonal, de mindenesetre a Steam újabb akadály gördített a kevésbé elszánt VPN-kalózok elé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!