Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tiltja a Facebook Gaminget az Apple

apple iphone 7 tim cook
Apple CEO Tim Cook speaks on stage during an Apple event at Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco, California on September 7, 2016. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Nem kerülhet fel a játékplatform az App Store kínálatába.
Vágólapra másolva!

Az Apple mobilos ökoszisztémája mindig is zárt volt, az alkalmazások és szolgáltatások fejlesztőinek meg kell felelniük az App Store fejlesztői szabályzatának, enélkül nem válhatnak elérhetővé az iEszközökre készült termékeik a hivatalos programboltban. Az Androidtól eltérően az iOS nem ad lehetőséget az App Store-on kívülről származó alkalmazások telepítésére, vagy legalábbis a feltörése nélkül nem.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Josh Edelson

A megoldás pozitívuma, hogy az App Store kínálatába nagyon ritkán kerülnek fel kártevők, viszont eközben az Apple keményen elbánik az olyanokkal is, akik potenciálisan veszélyeztethetik a bevételeit. Ugyan ebből már jó néhány botrány volt az évek során, ám a The New York Times beszámolója szerint az Apple továbbra sem csak a kisebb halakkal keménykedik, február óta legalább ötször tagadta meg a Facebook Gaming elérhetővé tételét.

Az informátorok szerint az Apple minden esetben a fejlesztői szabályzatának megszegésére hivatkozott: állítása szerint az App Store-ban nem lehet olyan appokat elérhetővé tenni, amelyek fő célját más játékok terjesztése jelenti. Két forrás szerint ennek az egyik ki nem mondott oka, hogy Facebook Gaming veszélyt jelentene az App Store játékeladásaira, továbbá az Apple Arcade havidíjas játékbérlő szolgáltatásra.

Tavaly az iEszközökre kizárólag az App Store-ból telepíthető játékok 15 milliárd dollár bevételt termeltek az Apple-nek.

Nemcsak a Facebook járt rosszul a napokban, a Hey nevű prémium e-mail-szolgáltatás kliense sem kerülhetett fel az App Store-ba, mivel a fejlesztője az Apple fizetési rendszerén kívül adott volna csak lehetőséget a havidíj kifizetésére, hogy ne kelljen odaadni a 30%-os sarcot a cégnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről