Ez a magyar mobilos játék nagyon jól sikerült

Moonshades, magyar, játék, labirintus, ingyenes, rpg
A játékmenet a klasszikus RPG-ket idézi!
Vágólapra másolva!
Trendek jönnek és mennek, nem csak a film- vagy zeneiparban van ez így, hanem a játékos bizniszben is. Nagyjából három évtizede például a legmenőbbnek a körökre osztott belső nézetes RPG-k számítottak. Az olyan szoftverek, mint a Dungeon Master, az Eye Of The Beholder, a Wizardry taroltak, a fejlesztők folyamatosan egymásra licitáltak grafikában, a játékmenetben és a sztoriban is! Iszonyú termékeny éra volt ez, rengeteg új ötlettel, egyfajta aranykor, azonban a hardverek fejlesztésével mindennek vége szakadt.
Vágólapra másolva!

A látványos 3D FPS és RTS játékok elsöpörték ezt a műfajt, de az emlékét nem tudták elmosni, hiszen sokak szívébe örökké beleégtek e legendás programok. Még olyanokat is megragadtak, akik életkoruknál fogva 30 éve még nem tudtak velük játszani, tehát tényleg egy olyan stílusról van szó, amelynek kétségkívül helye van a játékfejlesztés históriáskönyvének arany lapjain.

Magyar játék idézi meg a múltat

Bár manapság már nem számítanak különösebben divatosnak az ilyen típusú játékok, de vannak még, akik látnak bennük fantáziát. Például Domonyi Viktor, aki ezen a műfajon nőtt fel, gyerekkorában imádta a már említett kultikus programokat, és már akkor eldöntötte, hogy egyszer ő is készít egy ilyet. Fogadkozni persze mindenki szokott, de ő meg is tartotta a szavát, és elkészítette a Moonshades című programot, amely kvintesszenciája e stílusnak! A mobilra ingyenesen letölthető játék demóverziójával mi tavaly találkoztunk először, és odáig voltunk érte. De nem csak mi, hanem tömegek a világ minden tájáról, hiszen Viktor elmondta nekünk, hogy elképesztően jó visszajelzéseket kapott, és ez arra ösztönözte, hogy elkészítse a teljes játékot.

A játékmenet a klasszikus RPG-ket idézi! Forrás: Origo

Az elmúlt napokban rengeteg időt töltöttünk a Moonshades társaságában, és arra jutottunk, hogy egyszerűen szuper! Viktor megtartotta az alapokat, egészen pontosan egy két fős csapattal kell nekivágnunk, hogy felderítsünk egy nagy földalatti labirintust, ahonnan valami nagy gonosz veszély fenyegeti a már egyébként is a démonok elől menekülő emberiséget. Az alagutakban pedig természetesen nem vakondokokkal, meg gilisztákkal, hanem csontvázharcosokkal, hatalmas ronda pókokkal, varázslókkal, és egyéb különféle borzalmas lényekkel találkozunk, amik mind az életünkre törnek.

A játékmenet

A karaktereink eleinte elég ügyefogyottak, de ahogy az lenni szokott, minél többet harcolnak, minél több feladatot teljesítenek, annál táposabbak lesznek. Így például azt a pincében lakó pókot, amelyik kezdetben megfutamította a bandát, idővel röhögve, fél kézzel verjük majd le, de hát így van ez rendjén. A játékos feladata, hogy menedzselje a csapatának tagjait, tehát nekünk kell megszabni, hogy milyen irányba fejlődjenek, ami szép feladat, és itt el is lehet rontani az egészet, szóval szükség van némi gondolkodásra is.

Az ellenségek ott kolbászolnak mindenhol. Forrás: Origo

Pláne, hogy út közben egy csomó tárgyat találunk, ruhadarabokat, jobb fegyvereket, miegymást, amik szintén javítanak az embereink állapotán, azaz ezzel is kell foglalkozni. (Persze joggal merül fel mindenkiben, hogy hogy kerül mondjuk egy óriás vámpír kobrához pont egy csizma.... ). Sőt ez olyannyira nem mellékes dolog, hogy a kraftolás jelentős szerepet kapott a Moonshadesben. Azaz találunk, vagy a küldetések ellentételezéseként kapunk recepteket, amelyekhez össze kell szedni a hozzávalókat, és így kotyvaszthatunk magunknak olyan cuccokat, amelyek segítenek túlélni a kalandokat.

A grafika nagyon hangulatos. Itt például éppen megküldtek minket egy fagyasztó varázslattal. Forrás: Origo

A játékmenet a szokásos, azaz körökre osztott programról van szó, úgy, hogy nekünk a harcnál csak a támadás vagy varázslat gombot kell püfölni. Ebből fakadóan a reflexek, az ügyesség nem nagyon számítanak, inkább fejben dőlnek el a dolgok. A grafika egyszerűen remek! Kicsit retrós, de egyáltalán nem zavaróan vagy erőltetetten, és tökéletesen visszahozza a régi szép napok emlékeit. A hangok is rendben vannak, segítik az atmoszféra megteremtését. A kihívás sem hiányzik, nem lehet futtában, agyatlanul végigdarálni, hiszen ha nem figyelünk, hőseink könnyen a koporsóban köthetnek ki.
Mindent összevetve a Moonshades egy szuper játék, amely jelenleg a komplett mobilos mezőnyből kimagaslik. Felhasznál máshol látott elemeket, de direktben nem másol semmit, egyedi, unikális, és látszik érződik, hogy nem a futószalagról gördült le.

Egyedül a harcban

Mindez pedig azért is figyelemre méltó, mert az egész programot Domonyi Viktor egyedül készítette! Tehát egy személyben felelős a grafikáért, a hangokért, a történetért és még a marketingért, kommunikációért is. Ez pedig, látva a végeredményt, nem piskóta! Ráadásul mindezt úgy, hogy a Moonshades kvázi egy hobbiprojekt, szerelemből készült, minden szabad idejét rááldozva. Viktor nem ebből akar vagy fog megélni, és ennek tudatában még durvább az, amit letett az asztalra. Természetesen lehet valódi pénzt is költeni a játékban, amiért cserébe lehet segítséget vásárolni, de enélkül is végig lehet tolni az egészet, és ez viszont ma már egyáltalán nem számít szokványosnak. Mint ahogy az sem, hogy az idegesítő reklámoktól is megkímél a Moonshades, amiért részünkről külön taps jár, mert rengeteg egyébként szuper játékot egyszerűen élvezhetetlenné tesznek a menetrendszerűen felbukkanó hirdetések. A program már magyar nyelven is elérhető.

Egy szó, mint száz, aki kicsit is szereti az RPG stílust annak bátran ajánljuk a Moonshadest, aki pedig odáig volt a régi klasszikusokért, azoknak egyenesen kötelező.

Azok is tehetnek vele nyugodtan egy próbát, akik még életükben nem találkoztak ehhez hasonló alkalmazásokkal, hiszen a játékban rengeteg a segítség, a hasznos információ, szóval minden felmerülő kérdésre választ kapunk játék közben.

A program ingyenes, Android alapú mobilokra innen , iOS-t futtató készülékekre pedig innen tölthető le.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!