Leállítja a kémkedő VPN-jét a Facebook

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg smiles during his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Apple már tavaly kivágta az Onavót az App Store-ból.
Vágólapra másolva!

A tavalyi különösen botrányos év volt a Facebook történetében, így nem lepődnénk meg, ha még a techhíreket napi szinten követők java is megfeledkezett volna már az augusztusi, Onavo VPN-es epizódról. A Facebook tulajdonában álló szolgáltatás egy ingyenes VPN volt, amely ugyan elmaszkolta a felhasználók netezését a netszolgáltatók és a WiFi hotspotokat üzemeltetők elől, cserébe viszont kémkedett a mobilozók internetezési és apphasználati szokásai után a Facebook számára.

Forrás: AFP/Gerard Julien

Az Onavo VPN-en keresztüli adatgyűjtés a szokásostól eltérően nem személyes jellegű volt, a Facebook arra használta, hogy általánosságban véve megismerje a mobilozási trendeket.

Az Onavón keresztül begyűjtött adatoknak köszönhető, hogy 2014-ben 19 milliárd dollárért felvásárolta a WhatsApp üzenetküldőt, miután azt veszélyesnek találta a Messengerre.

A masszív adatgyűjtésre csak 2018 nyarán derült fény, mire az Apple kitette az Onavo VPN alkalmazás szűrét az App Store-ból, hiszen az súlyosan sértette a fejlesztői szabályzatát. A Facebook most csendben úgy döntött, hogy Androidon is megszünteti a szolgáltatást: az appot már törölte a Play Áruházból, a meglévő felhasználók pedig már csak egy rövid ideig használhatják a szolgáltatást, hamarosan nem működik majd tovább.

További újdonság, hogy a Facebook nem fog újabb önkénteseket toborozni a szintén totális felhasználói megfigyelésre tervezett Research alkalmazásához, és ugyan ezt nem tisztázta a cég, de feltehetően a jelenleg futó kutatási programok befejeztével azt is nyugdíjazza. Arról az appról van szó, amelyikkel havi 20 dollárért totális megfigyelés alatt tartotta a tiniket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!