Íme a világ leggyorsabb mobil routere

Netgear Nighthawk M1, router, mobil, teszt
Egy tenyérben is elfér.
Vágólapra másolva!
A Netgear a közelmúltban piacra dobta a világ egyik leggyorsabb, hordozható routerét. A gyártó természetesen hozsannázva ünnepelte a termékét, de mi azért kíváncsiak voltunk, hogy a szép szavakból mi igaz, úgyhogy kértünk egyet kölcsön.
Vágólapra másolva!

Emellett annak is megpróbáltunk utánajárni, hogy miért és kinek lehet hasznos egy ilyen ketyere, már ha van bármi értelme egyáltalán.

Mobil router, az meg mi?

A routereknek két fő feladatuk van: Egyrészt felelősek a helyi hálózat létrehozásáért, azaz segítségükkel tartják a kapcsolatot egymással a kompatibilis eszközök. Tehát a segítségükkel tudunk mondjuk a telefonról, számítógépről eljuttatni vezeték nélküli úton videókat a tévére, zeneszámokat a hangrendszerre. Másrészt pedig ezek az eszközök kezelik a bejövő internetes kapcsolatot, azaz osztják meg azt úgy, hogy minden készülék kapcsolódhasson a világhálóra. Ezek hagyományosan asztali eszközök (még akkor is így hívják őket, ha speciel valaki az asztal alá vagy szekrénybe dugja el őket), azaz viszonylag nagyok, sokszor a tápegységük is méretes.

Ilyen egy átlagos router. Ezt ugye nem egyszerű magunkkal hordozni Forrás: TP-LINK

Azonban pont a méretük és az állandó áramellátási igényük miatt nehezebben hurcolhatóak. Ezért fejlesztették ki az IT-gyártók az úgynevezett mobil routereket, amelyek kisebbek, könnyebbek, viszont ez a teljesítményükön is meglátszik. Ezek gyakorlatilag elférnek egy zsebben, kisebb táskában, képesek együttműködni a SIM kártyákkal, így segítségükkel bárhol, bármikor meg lehet osztani a kábelről érkező vagy a mobilnetet. Tehát akinek egy ilyen eszköz van a birtokában, az gyakorlatilag egy mozgó hotspotként is funkcionálhat.

Miért hasznos?

Ez iszonyú jól jöhet, ha például elmegyünk nyaralni valahova, hiszen így akkor is lehet részesülni a világháló áldásaiból, ha egyébként a helyen nincs aktív, telepített netkapcsolat. Kényelmesen lehet használni a számítógépet, az esetleges tévés appokat, és ha valakinek van egy nagyobb vagy végtelen adatmennyiséget biztosító mobilnet-előfizetése, akkor azt így "bedobhatja" a közösbe, így a többiek nem fogyasztják telefonjukon sem az értékes mobilinternet-adatmorzsákat.

Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy ugyanezt tudja egy okostelefon is.

Ez igaz, viszont az kevésbé hatékonyan működik, azaz kisebb a hatótávolsága, ráadásul ez azt jelentené, hogy valakinek a mobilját állandóan a nyaralóban vagy kempingben kell tartani, ő azt nem viheti magával. Emellett a mobil routerek alkalmasak egy hordozható helyi hálózat létrehozására, ami munkacsoportok számára igen hasznos lehet. Ha például több ember utazik valahova mondjuk vonaton, vagy egy konferencián ülnek, akkor ők tudnak úgy dolgozni, mint egy irodában, látják ezáltal egymás gépét, vagy a megosztott mappákat file-okat.

Egy szó, mint száz, a mobil routereknek van létjogosultsága, és piszok jól jöhetnek bizonyos szituációkban.

De, mint minden terméket, ezeket is el lehet baltázni, azzal ha egyszerre kevés eszközt képesek kiszolgálni, alacsony a le- és feltöltési sebességük, túl nagyok és nehezek, illetve amennyiben indokolatlan kompromisszumok megkötésére kényszerítik felhasználóikat.

Netgear Nighthawk M1

A Nighthawk M1 kialakításával hozza a kötelezőt: 10,5 centi széles és hosszú, a magassága pedig 2 centiméter, azaz magyarán egy lapos kis doboz, amelynek súlya mindennel együtt 240 gramm. Rendelkezik egy cserélhető, 5040 mAh akkumulátorral, amely 16 órányi működésre elegendő energia eltárolására képes, azaz nem kell feltétlenül a konnektorba dugni. Ráadásul a készüléken elhelyezett USB-csatlakozó révén más eszközök, például okostelefonok feltöltésére is képes, tehát magyarán egy mobil akkupakként is bevethető.

Egy tenyérben is elfér Forrás: Origo

A tetején található egy igen mutatós, nagy fényerejű, színes LCD kijelző, amely különféle fontos információkról tájékoztat. Például, hogy mennyi nafta van még az akkumulátorban, hogy mennyi adatot fogyasztottunk, mekkora a térerő, honnan jön a net, és hogy hány eszköz csatlakozik a routerhez. Maga a termék egyébként egészen jól néz ki, de azért itt elsősorban nem a dizájnon van a hangsúly, szóval az sem lenne baj, ha csúnya lenne.

Üzembe helyezés, kezelhetőség

Az üzembe helyezéséhez szerencsére nem kell semmilyen komolyabb IT-tudás, nem szükséges szakértő segítségét igénybe venni, csak követni kell a rövid használati utasításban felvázolt parancsokat, és akkor nem lehet gond. Egyébként pedig úgy működik, mint bármilyen más router, ugyanúgy felismeri a számítógép vagy a telefon, és ugyanúgy kell megadni a csatlakozáshoz szükséges jelszót is.

Elképesztő sebesség és hatótáv

A termék jelenleg a legmodernebbnek számító, kétsávos (DualBand) 2,4 GHz/5 Ghz, 802.11ac szabványú WiFi egységgel rendelkezik.

Egyszerre húsz eszköz csatlakoztatható hozzá, a hatótávolsága körülbelül száz méter (!!),

ami azt jelenti, hogy képes akár egy komplett nagy irodát egyedül lefedni. Ráadásul egyszerűen rádughatóak a TS-9 típusú csatlakozóval ellátott, opcionálisan beszerezhető 4G/3G antennák, amelyekkel megnövelhető a zóna nagysága.

A letöltési sebessége elérheti az 1 Gbps-t, ami egészen elképesztő egy ilyen kategóriájú eszköztől, és ezzel a maga idejében ez volt a "Világ első gigabites mobil routere", a feltöltési sebesség pedig 150 Mbps. Hogy ez mit is jelent, azt tökéletesen alátámasztja, hogy az egyik nagy hazai netszolgáltatónál a garantált (!) letöltési sebesség 300 Mbps, a feltöltési pedig 50 Mbps az otthoni felhasználók számára. A tapasztalataink szerint egyébként a készülék tényleg elképesztő sebességet garantál, ha megfelelőek a feltételek.

Található rajta két USB- és egy Ethernet-csatlakozó Forrás: Origo

A Netgear Nighthawk M1 egyik extra tulajdonsága, hogy médiaállományok streamelését is lehetővé teszi. Amennyiben ugyanis rádugunk egy merevlemezt vagy pendrive-ot, esetleg belehelyezünk egy microSD memóriakártyát, amely videókat, filmeket, képeket, vagy zeneszámokat tartalmaz, akkor azok lejátszhatóak a vezeték nélküli úton csatlakoztatott eszközökön, tehát mondjuk tévéken!

Értékelés

A Netgear Nighthawk M1 a mobil routerek termékcsaládjának egyik legcsillogóbb ékköve jelenleg. Egyrészt azért, mert marha jól néz ki, emellett igen felhasználóbarát a kezelése, kifejezetten stabil, tehát nem kapcsol ki magától, nem szakítja meg a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközökkel. És akkor még nem is beszéltünk az elképesztő hatótávolságról és sebességről, aminek köszönhetően rengeteg remek asztali routerrel is felveszi a versenyt.

Viszont a csillogásnak ára van: 110 000 forintba kerül jelenleg, ami azt jelenti, hogy drágább a legtöbb mobil rokonánál, s természetesen a hasonló tudású asztali eszközöknél is lényegesen többe kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!