Kiakadtak a gamerek egy warezoldalra

cyberpunk 2077 videojáték
Cyberpunk 2077
Vágólapra másolva!
Önreklámozás céljából vízjelezi a játékok képernyőit.
Vágólapra másolva!

A videojátékok kalózkodása nem csak morálisan és jogilag problémás, de a letöltőknek vigyázniuk kell, nehogy valamiféle kártevőt is kapjanak az ingyenjáték mellé. Ettől függetlenül a közismert crackelőcsoportok által kiadott fájlok esetében rendkívül szokatlan, hogy bármiféle rosszindulatú vagy bosszantó extrát tartalmazna a letöltött tartalom.

A kép csak illusztráció (Cyberpunk 2077) Forrás: CD Projekt RED

A TorrentFreak beszámolója szerint a közelmúltban komoly botrány tört ki a videojátékokra szakosodott IGG-Games letöltőoldal háza táján, miután az üzemeltetői egy ideje vízjelezni kezdték a terjesztett játékok egy részét. Ennek során kiteszik a portál nevét és a webcímét a játékok egyes képernyőire, például a főmenübe vagy a betöltőképernyőkre.

A portált üzemeltetők szerint ennek az a célja, hogy megvédjék a „saját" tartalmaikat az olyan konkurens kalózoldalaktól, amelyek „ellopnák" azokat.

Ez különösen vicces annak fényében, hogy a vízjelezett játékok egy részét maguk is bizonyíthatóan más kalózoldalakról lopták. Emellett gyári másolásvédelmet soha nem is tartalmazott játékokat is vízjeleznek, pedig ezekhez még crackelt indítófájlt sem kellett készíteniük.

De van még tovább is: a vízjelezett játékok nem indulnak el, ha a letöltők törlik a mappájukból az önreklámok szövegét tartalmazó fájlokat, azaz tulajdonképpen egy primitív másolásvédelmet is építenek beléjük a portál üzemeltetői.

A vízjelezés célja a hiúság kielégítése mellett nyilvánvalóan az, hogy növeljék a kalózoldal ismertségét a warezolók között:

a több látogató több reklámokból befolyt pénzt jelent.

A hirdetéseket pedig láthatóan nagyon szeretik az üzemeltetők, még reklámblokkoló bővítménnyel sem lehet azokat teljes mértékben letiltani a warezoldalukon.

A kalózoldal arcátlan magatartását hangosan kritizálókat a portál üzemeltetői kitiltják a kommentszekcióból. Az üzletmeneten felháborodott kalózok már készítettek egy programot, amivel teljesen vagy javarészt eltávolítható az önreklám a portál „játékaiból".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!