Ultrakönnyű, ultavékony, de egész erős az MSI új notebookja,

MSI, Prestige, PS42 Modern 8RC, notebook, ultrabook, teszt
MSI Prestige PS42 Modern 8RC.
Vágólapra másolva!
Laikus ismerőseink körében végzett rögtönzött közvélemény-kutatásunk arra világított rá, hogy sokak számára nem túl ismerős az MSI márka. Pedig a cég komoly múltra tekinthet vissza a számítástechnikai iparágban, a választékukban megtalálhatóak az asztali gépek, monitorok, videokártyák, memóriák, kiegészítők és a notebookok is.
Vágólapra másolva!

A termékek minőségét és a kínálat nagyságát tekintve pedig nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egy ligában mozognak az ASUS-szal, Acerrel, Dellel, tehát egyáltalán nem valami kókler márkáról van szó, sőt.

MSI Prestige PS42 Modern 8RC. Ennél azért jóval kisebb Forrás: Origo

A cég a közelmúltban mutatta be az egyik legfrissebb üdvöskéjét, a Prestige családba tartozó PS42 Modern 8RC elnevezésű modellt, amely az ultrabookok egyre nagyobbra duzzadó táborát erősíti. Alapvetően az érdekelt minket, hogy milyen árat kell fizetni az ultravékony és ultrakönnyű kialakításért, milyen a kijelző, és úgy általában mennyire kényelmes a használata.

Ultradizájn

A mindössze másfél centiméter vastag termék súlya csupán 1,19 kilogramm, tehát szó szerint egy mobilis használatra tervezett eszközről van szó.

A készülékház alumíniumból készült, a fényezése pedig ehhez igazodóan ezüstös, ami elegánsnak elegáns, viszont borzasztóan kényes.

Ultravékony Forrás: Origo

Azok biztos imádni fogják, akinek fontos a figyelemfelkeltő, státuszt sugárzó külső, viszont akik hajlamosak összekoszolni a gépüket, vagy ritkán tisztítják azt, annak épp emiatt nem ajánlanánk jó szívvel.
Az ultrabookok egyik gyenge pontja általában a csatlakozókínálat, de ezzel itt nincs gond, hiszen található rajta két-két USB 3.1 Type-C és Type-A port, valamint helyet szorítottak rajta egy HDMI-nek (igaz csak 1.4-es verzió), 3,5 mm analóg audio kimenetnek, és az SD kártyaolvasót sem spórolták le. Ennek köszönhetőn lehet hova dugni a külső egeret, kontrollert, pendrive-ot, külső hangrendszert, fejhallgatót is akár.

Teljesítmény

Az ultrabookokra általánosan jellemző, hogy a teljesítményükkel nem kelhetnek versenyre az igazi, direkt tervezési feladatokra szánt, vagy csúcsjátékokhoz tervezett erőgépekkel, és itt is ez a helyzet.

A hardver (8. generációs, négymagos Intel i7 processzor, 8 GB DDR4 RAM, Intel UHD Graphics 620, 4GB/NVIDA GeForce GTX1050 grafikus vezérlő) ma már, bárhogy nézzük, bizony a középkategóriát képviseli.

És ugyan pakolható bele (persze plusz pénzért) még 8 GB RAM, illetve NVIDIA grafikus kártya, azonban még ilyenkor sem javul fel brutálisan a teljesítmény.

Az érintőpad bal felső sarkában ujjlenyomat-érzékelő segíti a biztonságot Forrás: Origo

Ez a mindennapi használat során abban nyilvánul meg, hogy a termék az irodai alkalmazások futtatásához, képszerkesztéshez, netezéshez, táblázatkezeléshez, rövidebb videók megvágásához tökéletesen elég. Játszani is lehet vele, de bizony a csúcs grafikát, és a kimagasló FPS-t (azaz, hogy másodpercenként hány képkocka jelenjen meg) el lehet ilyenkor felejteni, épp úgy, mint komplexebb tervező alkalmazásokat, 3D grafikus szoftvereket, és a hosszabb videók szerkesztésére, utómunkázására sem az igazi.

Használat közben

A klaviatúra is teljes mértékig fémből készült, a gombok laposak, kifejezetten strapabírónak tűnnek, közöttük nincs hely, így nem kell attól tartani, hogy bármilyen szennyeződés ezen az úton bejuthat a gépházba. A nyomási út rövid, a gombok stabilan ülnek, nem lötyögnek, a gépelés mindent összevetve kényelmes. A billentyűzet rendelkezik saját megvilágítással, ami sötétben igen-igen hasznos lehet. A tapipad kellően nagy méretű, az érzékenysége állítható, viszont a különálló gombokat hiányoltuk róla. A noti megkapta az MSI exkluzív Cooler Boost 3 hűtőrendszerét, amely többek között két különálló ventilátort és 3 hőelvezető csövet tartalmaz. Ez a megoldás e készülékben is bizonyított, hiszen minimális mértékű melegedést tapasztaltunk még akkor is, amikor a hardver a legkeményebben dolgozott.

A gombok világítást kaptak Forrás: Origo

Az ilyen típusú hordozható számítógépek egyik gyenge pontja az akkumulátor, hiszen sokszor egyszerűen nem jut elég hely a megfelelő kapacitású energiacelláknak. Azt kell mondjuk, hogy az MSI PS42 Modern 8RC esetében is észrevehető ez. Az 50 Wh lítium-polimer akkumulátor ugyanis a gyártó szerint 10 órán keresztül képes energiával ellátni az eszközt, ami igaz is, de csak ECO módban. Azaz, ha a fényerő minimális, a hardver teljesítménye pedig korlátozott, ilyenkor pedig a termék finoman szólva is csak egy félkarú óriás. Fényerő- és teljesítménykorlátozás nélkül be kell érni 5 órával, ami ma már nem számít különösebben jó értéknek.

Alul a webkamera Forrás: Origo

A beépített, két darab két wattos hangszóróból álló hangrendszere meglepően jól szól! A hangerő egy nagyobb szobába is tökéletesen elég, és hanghibákat sem tapasztaltunk. Az tény, hogy a basszusok, a dinamika, a mélység és a sztereó hangtér is hiányzik, de ez ma sajnos gyakorlatilag minden laptopról elmondható.

Képernyő

A laptop 14 hüvelykes, Full HD felbontású, IPS LCD paneltechnológiára épülő kijelzőt kapott, amelyet bevontak valamilyen speciális anyaggal, aminek hála nem tükröződik, és a becsillanó fényeket hatékonyan oszlatja el. A méréseink szerint a maximális fényereje 280 nit, ami otthonra, irodába bőven elég, de ha napfényben kéne használnunk a terméket, akkor ez bizony már kevés. Emiatt ilyen körülmények mellett már a finomságok eltűnnek, a színeket pedig fakónak, halványnak érezzük. A valós kontrasztarány 1272:1, ami hozza az IPS kijelzőktől elvárt szintet, de kiemelkedőnek nem neveznénk. Az LCD eljárásból fakadóan a tökéletes fekete színt el lehet felejteni, de ezt leszámítva a tónusok megjelenítése szinte kifogástalan. A mozgásmegjelenítés is remek, gyakorlatilag semmilyen anomáliát, tehát akadozást, remegést, és úgynevezett szőrösödést sem tapasztaltunk. A betekintési szög terén is jól teljesít, hiszen akkor sem kezdenek torzulni az árnyalatok, ha oldalról vagy felülről bámuljuk a képernyőt.

Összegzés

A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy az MSI egy korrekt masinát tett le az asztalra az PS42 Modern 8RC személyében. A kijelzője átlagon felüli, a teljesítmény tekintetében pedig ugyan nem említhető egy lapon a brutális gamer vagy üzleti modellekkel, de nem is azok vetélytársának szánták, és a hétköznapokban jelentkező feladatokhoz a benne rejlő erő is bőven elég. A dizájnja jól sikerült, a rendkívül könnyű súlyért, és vékony kialakításért pedig dicséret jár. Viszont az is igaz, hogy mindennek megkérik az árát, hiszen jelenleg körülbelül olyan 400 000 forintot kell érte letenni az asztalra.

Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!