Így kell visszajönni a halálból - Sharp tévét teszteltünk

Sharp, Aquos, LC-60UI9362, tévé, teszt
Természetes élőhelyén.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évtizedben a szórakoztatóelektronikai piac kifordult a sarkából. Sok egykor bitang erős vállalat, így például a Panasonic, vesztette el beton biztosnak hitt pozícióit és vált marginális szereplővé. Mások, azaz mondjuk a Toshiba vagy a JVC arra kényszerültek, hogy eladják komplett televíziós és/vagy audio üzletágukat, és nem is nekik jutott a legrosszabb sors. Akadtak ugyanis olyan, egykor befolyásos, megkerülhetetlen cégek is, amelyek szó szerint a csőd szélére kerültek.
Vágólapra másolva!

Ez utóbbiak közé tartozik a Sharp is, amely 2016 környékén már a sír peremén táncolt. Ekkorra a holding az európai és észak-amerikai részlegeinek jó részét értékesítette, túl volt néhány komolyabb elbocsátási hullámon, de ennek ellenére nem tudott talpra állni.

De ekkor lépett színre a világ egyik legnagyobb technológiai konglomerátuma, a leginkább beszállítóként, például az Apple eszközök alkatrészeinek gyártójaként ismertté vált Foxconn csoport.

A tajvani cég gyakorlatilag felvásárolta a Sharpot, ami után sokan úgy vélték, hogy ezt követően a patinás márka el is fog tűnni a süllyesztőben, hiszen a Foxconnak úgyis csak a már kifejlesztett technológiákra, szabadalmakra és gyártósorokra van szüksége. Azonban nem lett igazuk. A Foxconn az elmúlt időszakban stabilizálta a Sharp állapotát, és nyilvánvalóvá tette, hogy hosszú távon is meg kívánja tartani a brandet, sőt újra sikeressé kívánja varázsolni azt. Ez azt jelenti, hogy a Sharp továbbra is félig-meddig önálló cégként üzemel, japán központtal, de természetesen a tajvaniak védőszárnya alatt.

Új tévék

Az elmúlt években az egykor igen népszerűnek számító Sharp tévék eltűntek Magyarországról, ami nem meglepő, hiszen gyakorlatilag nem volt se képviselet, se modellek. A közelmúltban azonban a cég újjászületésével, megerősödésével párhuzamosan elkezdtek visszaszivárogni a Sharp televíziók az országba, köszönhetően annak, hogy már vannak új készülékek, és akadt egy új disztribútor is, amely felvállalta az ezekkel kapcsolatos feladatok elvégzését. Így nekünk is alkalmunk nyílt kipróbálni egy újkori Sharp televíziót!

A Sharp Aquos LC60UI9362 a természetes élőhelyén. Forrás: Origo

Az Aquos LC-60UI9362 elnevezésű készülék a hagyományos talp helyett csak kis, oldalt elhelyezkedő, formatervezett pálcikalábakon nyugszik. Ennek köszönhetően a külseje kicsit futurisztikus hatású, de azért nem kell megijedni, alapjában véve teljesen úgy néz ki, mint a legtöbb mai tv. A hátlapján elhelyezett csatlakozóknak köszönhetően egyszerűen rádugható egy tv adásokhoz szükséges médiabox, játékkonzol, Blu-ray vagy DVD lejátszó, illetve házimozi szett és fejhallgató is.

A távvezérlő jól kezelhető, szépen elkülönülnek a funkciók gombai. Forrás: Origo

Teljesen puritán, végtelenül egyszerű menüje így 2019-ben, amikor már nem ritkák a személyre szabható, animált grafikával bíró rendszerek, kifejezetten ódivatúnak tűnik. A kezelőfelület kicsit átláthatatlan, köszönhetően annak, hogy kevés információ jelenik meg egyszerre a képernyőn, de azért el lehet vele boldogulni, és is igaz, hogy magyarul is „tud” a tv. A távirányítója viszont nem rossz, a fogása kényelmes és a gombok is kellően nagyok, ám a legtöbb mai modern tévétől eltérően okostelefonnal nem lehet kiváltani a távvezérlőt.

A menü természetesen tud magyarul. Forrás: Origo

Természetesen különféle internetes appok letöltésére és futtatására is nyílik mód. Ezek között megtalálható a Netflix és a YouTube is, viszont az itthon igen népszerűnek számító, és a konkurensek tévéin fellelhető HBO GO vagy Film+ már nem. Fontos megjegyezni, hogy a készülék rendelkezik előre telepített médialejátszó szoftverrel. Ennek köszönhetően pedig elég bedugni a fenekébe egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt az USB porton keresztül, és máris nézhetőek az azon található filmek, videók és képek, illetve meghallgathatóak a zeneszámok. Az igaz, hogy ez a program nem annyira kifinomult, mint a manapság divatos, rendkívül sokrétű, ezerféle beállítást tartalmazó, direkt erre szolgáló alkalmazások (Plex, KODI stb.), de a felhasználók nagy részének ez is bőven megteszi. A formátumtámogatás terén tapasztaltunk kisebb hiányosságokat, de az is igaz, hogy a jelenleg legnépszerűbbnek számító MKV és QuickTime típusú szabványokkal nem volt problémája.

Megszólalás

A jó megszólalásért, a Samsung által korábban felvásárolt audio specialista, a Harman Kardon cég által kifejlesztett, két hangfalból és egy mélynyomóból álló hangrendszer felel. A várakozásoknak megfelelően a hangminőség valamivel jobb, mint amit a legtöbb televíziónál eddig tapasztalhattunk, hiszen például a basszus hangok kivehetőek (még ha nem is túl erőteljesek), ami mindennek az alapja.

A hangrendszert a Harman Kardon készítette. Forrás: Origo

De sajnos azért ott még nem tartunk, hogy a "rendes", direkt e célra szánt hangeszközöket egy ilyen megoldás a nyugdíjba küldené. Amikor rákötöttem a két öreg Technics hangfalamat a tévére, olyan volt, mintha egy másik univerzumba kerültem volna, mintha megtanultam volna újra hallani.

Képminőség

A „régi” Sharp tévék híresek voltak a jó képminőségükről, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az „új” Sharp hogy teljesít e téren. Azt gondolom mondani se kell, hogy ha itt baj van, akkor a fene megette az egészet, lehet bármilyen jó a dizájn vagy a hangrendszer. Nos, erről szó sincs, hiszen amit láttunk, az teljesen rendben van. Tény, hogy a jelenlegi csúcs OLED vagy QLED televíziókkal nem veszi fel a versenyt, ami első sorban abban nyilvánul meg, hogy a színek nem annyira vibrálóak, a feketék nem tűnnek annyira mélynek, és hogy a viszonylag kicsi maximális fényerő miatt a HDR (azaz nagy dinamikatartományú) filmek és játékok látványvilága nem annyira mellbevágóan kontrasztos, mint azoknál.

De ezek azért nem óriási különbségek (bár különbségek, ez tény), és az is igaz, hogy a tónusok természetesek, valósághűek, a betekintési szög egész jó, és a mozgásmegjelenítés egyenesen fenomenális.

Még véletlenül sem tapasztaltunk ugyanis elmosódottságot, akadozást, szaggatást. Viszont némi zajosodásba bele lehet futni a katasztrofális, médiaboxból érkező, alacsony felbontású tévéadásoknál, vagy szörnyű, kétes forrásból származó videóknál, de ez sajnos még a toptévéknél is megfigyelhető. És bár bekapcsolható a Zajcsökkentés nevű képjavító technológia, ez igazán nem képes érdemben javítani a végeredményen.

Az oldalra kitolt lábak miatt nagyon széles tévéállványra lesz szügségünk. Forrás: Origo

A Sharp Aquos LC-60UI9362 a 4K tévék egyre puffadó családjába tartozik, azaz maximális felbontása 3840 x 2160 képpont. Ma már nem kérdés, hogy van-e értelme ilyen készüléket venni, hiszen egyre több az ilyen jellegű, online streamelhető film, sorozat, magazinműsor vagy sportközvetítés, illetve játék, hogy az UHD Blu-ray lemezeken megvehető tartalmakról ne is beszéljünk.

Vélemény

A Sharp (a Foxconn hathatós segítségével) megmutatta ezzel a tévével, hogy létezik feltámadás, hogy a tulajdonosváltás nem jelenti automatikusan a gagyiba lecsúszást, mint azt már annyiszor tapasztalhattuk korábban. Az Aquos LC-60UI9362 ugyanis egy teljesen jó kis tévé, szép a képe, az átlagnál jobb a hangja, és a dizájnára sem tudunk rosszat mondani.

Ráadásul az ára is egészen baba, hiszen a 60 inches, 152 centiméteres képátlójú modell 230 000 forintba kerül, amivel a hasonló méretű és tudású tévék csoportjában az olcsóbbak közé tartozik.

Úgyhogy a jelek szerint a Sharpnak sikerült az, amiről sok hasonló cipőben járó nagy cég csak álmodozhatott. Ennek pedig mindannyian csak örülhetünk, mert egy ilyen visszatérő, erős háttérrel rendelkező piaci szereplő még élesebbé teheti a piaci versenyt, ezzel pedig a végfelhasználók, azaz mi járunk jól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!