Cserélhetőek az Alienware laptopjában a hardverek

alienware area-51m laptop notebook gaming
Alienware Area-51m
Vágólapra másolva!
Asztali számítógépes processzort kapott az Area 51m.
Vágólapra másolva!

A laptopok sosem a bővíthetőségükről voltak híresek, tipikusan csak a háttértár és a rendszermemória cseréjére biztosítanak lehetőséget. Ráadásul manapság már ez sem feltétlenül igaz, egyre gyakrabban derül ki, hogy részben a vékony profilért cserébe a gyártók ráforrasztják a notebookok alaplapjaira a memóriachipeket. Ez a praktika nem csak a gépek bővítését akadályozza meg, de a javításuknak is keresztbe tesz: ha mondjuk tönkremegy az alaplapra integrált SSD, akkor jó eséllyel a komplett alaplapot ki kell cserélni.

Alienware Area-51m Forrás: Alienware

A Dell tulajdonában lévő Alienware most bemutatott egy gyökeresen eltérő megoldást: az Area 51m gaming laptopban nem csak a memória és a háttértár cserélhető, de a processzor és a videovezérlő is. Központi egységből nem is mobilos megoldást kapott a notebook, hanem az asztali számítógépekbe szánt Intel Core modelleket támogatja.

Akár Intel Core i9-9900K-val is kérhető a laptop.

A videokártya cseréje már nehezebb ügynek bizonyulhat, hiszen az MXM-szabvány halott, így a Dell mérnökeinek teljesen egyedi megoldást kellett tervezniük. Viszont ezt a formátumot a jövőben szeretnének eljuttatni a megfizethetőbb gamer laptopokba is.

Alienware Area-51m Forrás: Alienware

A CES-en mutogatott Area 51m modellben NVIDIA GeForce RTX 2080 dolgozott, de az olcsóbb modellek RTX 2070-nel érkeznek.

Szerencsére Thunderbolt 3-on keresztül külső videokártya is csatlakoztatható a géphez, így nincs minden veszve, ha a Dell egy idő után feladná a saját szabványára épülő videovezérlők készítését.

A bővítésnél tartva a laptopban négy darab SO-DIMM memóriafoglalat, két darab M.2 SSD slot, továbbá egy 2,5 hüvelykes bővítőhely található, így a RAM és a háttértár turbózhatósága miatt sem kell aggódniuk a vevőknek.

Az új Alienware Area 51m további fontosabb specifikációi közül kiemelendő a 17,3 hüvelykes és 1920×1080 pixeles kijelző (igényektől függően 60 vagy 144 Hz-es panel, opcionálisan G-Sync és Tobi Eye Tracking is kérhető mindkettőhöz), a három USB 3.1 port, a 2,5 Gbps sebességű Ethernet, továbbá a két darab tápcsatlakozó.

Netezős és irodai jellegű használat esetén elég egy áramadaptert rádugni a laptopra, de ha játszani is szeretne a vevő, akkor szüksége lesz a második adapterre is.

A 90 wattórás akku játék esetén talán 45 percig tudja működtetni a gépet.

A január végén elérhetővé váló laptop kezdőára 2549 dollár (nettó 710 ezer forint) lesz, ezért cserébe Core i7-8700 processzort, GeForce RTX 2070 videovezérlőt, 1 terabájtos merevlemezt, 8GB memóriát és 60 hertzes kijelzőt kapnak a vásárlók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!