Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Segít a DX12-es játékok Windows 7-re portolásában a Microsoft

world of warcraft blizzard
World of Warcraft
Vágólapra másolva!
Nem csak a Blizzardot érdekli a kompatibilitási technológia.
Vágólapra másolva!

Idén márciusban mindenki nagy megdöbbenésére a Microsoft bejelentette, hogy a World of Warcraftot is fejlesztő Blizzard kérésére hajlandó részlegesen elérhetővé tenni a DirectX 12-t a Windows 7-en. A grafikus programozási felület a Windows 10-ben debütált, és a Microsoftnak eredetileg semmiféle terve sem volt arra, hogy kiadja a régebbi Windowsokra, részben üzleti, részben pedig technikai okokból.

World of Warcraft Forrás: Blizzard

A márciusi pálfordulat mögött valószínűleg az áll, hogy a népszerű online játékok fejlesztői a jobb teljesítmény, továbbá a kódbázisuk egyszerűsítése érdekében szeretnének átállni a DirectX 12-re. Viszont nagyon jól tudják, hogy a jövő januári végleges nyugdíjazása ellenére hosszú évekig kénytelenek lesznek még támogatni a Windows 7-et is, elsősorban a kínai piac lassú technológiaváltása miatt.

A bejelentés után számos fejlesztő megkereste a Microsoftot azzal, hogy a Blizzardhoz hasonlóan ők is szeretnék futtathatóvá tenni a DirectX 12-es játékaikat a Windows 7-en, így a velük való konzultáció után a Microsoft most több erőforrást is közzétett ennek a mikéntjéről.

A cég szerint az eddigi partnereknek tipikusan néhány nap és két hét közti időbe tellett, mire sikerült működésre bírniuk a modern programozási felületet használó játékmotorjaikat a Windows 7-en, a művelet munkaigénye a körülményektől függően jelentősen eltérhet.

Ennek oka, hogy a cég csak a DX12 egy szeletét tette elérhetővé a régi operációs rendszerére, így a játékfejlesztők nem képesek kisebb vagy nagyobb programozási munkák nélkül megúszni a kalandot.

A részleges DirectX 12-támogatás további limitációja, hogy csak a 64 bites Windows 7 SP1 rendszeren érhető el, a 32 bites Windows 7 kimaradt a mókából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről