Átmenetileg megállhat az SSD árcsökkenése

toshiba nand ufs
Vágólapra másolva!
Negyed órán át nem volt áram a WD és a Toshiba közös gyárában.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók nagy szerencséjére úgy két éve folyamatosan csökken az SSD-k ára, már tényleg széles rétegek számára elérhető a merevlemezeket váltó technológia. Sajnos most akadt egy malőr, ami a közeljövőben várhatóan növelni fogja a régi 2D-s technológiájú NAND memóriachipek árát, és befagyasztja a modern 3D-s lapkákét, így pár hónapra leállhat a szilárdtest-meghajtók árcsökkenése. Ezt a jelenséget a vásárlók várhatóan csak az év végétől kezdve vehetik észre.

A kép csak illusztráció Forrás: Toshiba

A probléma oka, hogy június 15-én a Toshiba és a Western Digital közös memóriachipgyártó telephelyén 13 percen át teljes áramszünet volt, a Japánban lévő üzem mindegyik gyártással foglalkozó részegysége teljesen leállt. Egy ilyen üzemzavar esetén nem lehetséges hipp-hopp mindent visszakapcsolni, a cégek szerint a világ NAND-ellátásának körülbelül a harmadáért felelős telephely

csak július közepétől lesz képes újból teljes kapacitással működni.

A Western Digital szerint a leállás az ő részéről olyan 6 exabájtnyi (6 milliárd gigabájtnyi) összkapacitású chippel rövidítette meg a termelést. A Toshiba nem mondott konkrét várható veszteséget, de a becslések az esetében olyan 9 exabájt lehet az áramszünet miatt le nem gyártott lapkák az összkapacitása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!