Tagadja a dalszövegek lopását a Google

Chris Hadfield
This December 25, 2012 NASA photo shows Canadian Space Agency astronaut Chris Hadfield strums his guitar in the International Space Station's Cupola. Hadfield, made ??famous by his role in space by singing the song "Space oddity" by David Bowie, won the right to post the video for two years free of rights has he announced November 4, 2014. In May 2013 just before his return to earth, Hadfield had a YouTube sensation by singing Bowie's song in the weightless environment aboard the International Space Station (ISS). AFP PHOTO / HANDOUT / NASA / AFP PHOTO / NASA / HO
Vágólapra másolva!
Rejtett morzekód miatt kényszerült magyarázkodásra a cég.
Vágólapra másolva!

A Google már nagyon régóta extra funkciókkal tömködi a keresőmotorját, hogy a felhasználók a keresési találatokat mutató oldalának az elhagyása nélkül is megkapják a keresett információkat, évek óta már dalszövegeket is képes közvetlenül megjeleníteni. Ennek a bevezetése persze kellemetlenül érintette a dalszöveges webhelyeket, ráadásul eddig nem lehetett tudni, hogy a keresőcég egyáltalán honnan szedi ezeket a tartalmakat.

Chris Hadfield énekel és gitározik a Nemzetközi Űrállomáson (2012) Forrás: AFP/Ho

A többek közt dalszövegeket is kínáló Genius illetékeseinek az volt a sejtésük, hogy a Google egyszerűen beindexeli a dalszöveges webhelyekről a szövegeket, így érdekes trükkel állt elő: 2016-tól kezdve egyes dalszövegekben lecserélte egy rendszer szerint az aposztrófokat, ezeket morzekódként összeolvasva a „red handed" (tetten ért) szöveg jött ki.

A Google keresője több esetben is a Genius által trükkösen módosított dalszövegeket mutatta, noha a két cégnek semmiféle megállapodása sincs a szövegek átvételéről.

A bizonyítékaival a Genius már 2017-ben megkereste a Google-t, miszerint a dalszövegek elcsaklizása sérti a szolgáltatásának felhasználási feltételeit, azonban nem történt semmi az ügyben. A helyzet mostani nyilvánosságra kerülésével persze magyarázkodásra kényszerült a keresőcég: állítása szerint a Genius gyanújával ellentétben nem szedi le a dalszöveges webhelyekről a tartalmakat, a dobozaiban megjelenő szövegeket a hivatalos partnerei szolgáltatják, jelen esetben a kanadai LyricFind.

A LyricFind ügyvezető igazgatója tagadja, hogy a vállalat a Geniusról szerezné a dalszövegeket: a cége jogdíjat fizet a kiadóknak a szövegek után, és saját adatbázissal dolgozik, de végez összehasonlításokat a rivális portálokon megjelenő szövegekkel. Ez érthető, de nem magyarázza meg, hogyan kerültek a Genius által vízjelezett dalszövegek az adatbázisába.

A botrány ellenére a jogtulajokat nem érte kár, hiszen a Genius és a LyricFind is kifizeti a szükséges jogdíjakat a dalszövegek megjelenítése után.

Viszont érthető a Genius felháborodása: nem elég, hogy a Google-lel való partnersége miatt a riválisa jobb versenyhelyzetben van, de még rendszeresen ki is másolgatja tőle a dalszövegeket. A Google nem kíván részt venni a felek vitájában, mostantól inkább megjeleníti a dalszöveges dobozban a forrást.

Ez nem feltétlenül jó a Geniusnak, hiszen így mostantól óriási ingyenreklámot kap a LyricFind.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!