Befejeződött a Windows XP pályafutása

bill gates windows xp oprendszer
Microsoft chairman and chief software architect Bill Gates addresses the media about Windows XP, previously code-named "Whistler", the new Windows program for home and work at a news conference 13 February 2001 in Seattle. Windows XP, which features a new visual design and several new personal computing experiences, is scheduled to be available in the second half of 2001. AFP PHOTO/Jeff CHRISTENSEN
Vágólapra másolva!
Az utolsó támogatott kiadásához sem jönnek már javítások.
Vágólapra másolva!

2014 áprilisa emlékezetes fordulópont volt az informatika történetében, hiszen a Microsoft nyugdíjazta a Windows XP számítógépekre szánt kiadásait, nyilvánosan elérhető biztonsági javításokat (hivatalosan) már nem készített hozzájuk. Ettől függetlenül vállalatok és állami szervek egy darabig vásárolhattak hozzá biztonsági javításokat, továbbá a rendszer néhány különleges kiadását továbbra is patchelte a Microsoft.

Forrás: AFP/Jeff Christensen

A héten újabb mérföldkőhöz értünk: befejeződött a legutolsó, Windows XP-re épülő operációs rendszer támogatása is, innentől kezdve a fizetőterminálokra szánt Windows Embedded POSReady 2009 sem kap többé javításokat.

Mostantól a Microsoftnak nincs olyan a Windows XP alapjaira épülő operációs rendszere, amelyet támogatnia kellene.

A GemiusRanking szerint hazánkban a netezésre használt számítógépek olyan 3 százalékán fut még Windows XP.

A Windows XP-t ilyen vagy olyan formában, de 17 éven, 7 hónapon és 16 napon át támogatta a Microsoft.

Az eheti hibajavító kedden egyébként a Windows 10 Fall Creators Update (1709) Home, Pro és Pro for Workstations változatainak a terméktámogatása is megszűnt, bár az Enterprise és Education kiadásait használó cégek és intézmények jövő áprilisig még kapnak biztonsági javításokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!