Egyénileg cenzúrázhatjuk majd a Facebookot?

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Szavak alapján is eltüntethetővé válhatnak a bosszantó bejegyzések.
Vágólapra másolva!

A Facebook bejelentetlen újításait már több alkalommal is leleplezett Jane Manchun Wong újabb érdekességet talált a közösségi hálózat mobilappjában való kutakodása során. Nagyon úgy tűnik, hogy a portál egy olyan újdonságon dolgozik, amellyel a felhasználók eltüntethetik majd a nemkívánatos tartalmak egy részét a látókörükből.

Forrás: Kaboompics / Pexels

A kéretlen tartalmaktól való megszabadulásra jelenleg két lehetőség van: vagy be kell fejezni az ezeket megosztó oldalak és személyek követését, vagy teljesen meg kell szakítani a velük való kapcsolatot. Ezek nem feltétlenül ideálisak, így a Facebook azon mesterkedik, hogy a felhasználók képesek legyenek eltüntetni az olyan bejegyzéseket és hozzászólásokat,

amelyek tartalmazzák az általuk megadott szavakat és emojikat.

Magyarán ha valaki felveszi például a Ray-Ban / ray ban / rayban kifejezések trióját a feketelistájára, akkor onnantól kezdve nem fog hamisított napszemüveges tartalmakat látni, hiába osztják agyba-főbe az ismerősei az olcsó utánzatokat reklámozó facebookos oldalak bejegyzéseit.

A szűrés elméletileg akkor is működik, ha egy ismerős közvetlenül bejegyzést ír a felhasználó profiloldalára (erre tipikus példa a születésnapi jókívánság hagyása), vagy kommentet ír valamelyik bejegyzéséhez.

Ezekben az esetekben a szószűrő elvileg nem fogja megakadályozni a bejegyzés vagy a hozzászólás beküldését, csak elrejti a tartalmat a felhasználó szeme elől.

Jelenleg nem világos, hogy a szószűrés mikor válhat elérhetővé, már ha egyáltalán a széles körű bevezetése mellett döntenek az illetékesek. Egyelőre előfordulhat, hogy csendben kaszát kap az újdonság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!