Elkerüli a sugárkövetés a Radeon videokártyákat

amd radeon rx vega
Vágólapra másolva!
Az AMD várakozó álláspontra helyezkedett a technológiát illetően.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben piacra került NVIDIA GeForce RTX videokártyák a világon elsőként kínálnak valós idejű sugárkövetést, a CGI-iparban régóta használt eljárással többek közt realisztikus visszaverődések és árnyékok kerülhetnek a videojátékokba.

Forrás: AMD

A rendkívül számításigényes ray tracing valós idejű számítását sajnos csak úgy volt képes megoldani az NVIDIA, hogy a videokártyák grafikus processzorában lévő feldolgozómagokat koprocesszorokkal egészítette ki. Ez rendkívül költséges mulatsággá teszi a technológiát, várhatóan a következő generációs, középkategóriás GeForce-ok sem fogják támogatni.

Most a japán 4Gamer (via WCCFTech) jóvoltából végre kiderült, hogy mit gondol a valós idejű sugárkövetésről az AMD. A Radeon Technologies Group mérnöki részlegének alelnöke elmondta, hogy a cég kizárólag akkor fogja támogatni a valós idejű ray tracinget, ha képes lesz az árkategóriától függetlenül az összes videokártyáján elérhetővé tenni.

Ez azt is jelenti, hogy a következő generációs PlayStation és Xbox konzolok sem támogatják majd a technológiát.

Mindez nem meglepő annak fényében, hogy az NVIDIA által használt koprocesszorok kifejlesztése és grafikus processzorokba való integrálása drága és időigényes művelet, ráadásul jelenleg az sem világos, hogy mennyi értelme van egyáltalán az egésznek. Hab a tortán, hogy az AMD az általános 3D-s teljesítmény tekintetében is tetemes lemaradást halmozott fel az NVIDIA-val szemben,

jelenleg még az is valószínűtlen, hogy 2020 előtt képes lesz felső kategóriásnak nevezhető videokártyát piacra dobni.

Aki kevésbé követné a videokártyák piacán az erőviszonyokat: a Radeon RX 580 teljesítményre körülbelül a 3 GB-os GeForce GTX 1060 szintjén van. Az AMD legerősebb grafikus vezérlője a Radeon Vega 64, ez nagyjából GeForce GTX 1070 teljesítményét hozza.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!