Biztonsági funkciót titkolt az Apple

macbook 2015 spacegray
Vágólapra másolva!
A jelentősége ugyan kérdéses, de semmiképp sem rossz.
Vágólapra másolva!

Az Apple legújabb generációs számítógépeiben található egy T2 névre keresztelt biztonsági chip, többek közt ez felel az ujjlenyomat-olvasók biometrikus adatainak a tárolásáért, a számítógép titkosítókulcsainak a kezeléséért, és a biztonságos rendszerbetöltésért. Emellett az Apple beletömött pár nem biztonsági természetű funkciót is, így többek közt képfeldolgozással kapcsolatos áramkörök is találhatóak a lapkában, plusz ez teszi lehetővé, hogy az eszközök elhanyagolható fogyasztás mellett figyeljenek a „Hey, Siri" hangparancsra.

A kép csak illusztráció Fotó: Csanádi Márton - Origo

Most az Apple elárulta, hogy a chippel szerelt MacBook laptopokban egy eddig titkolt funkciója is van a T2-nek: amikor a számítógépezők lehajtják a laptopjuk fedelét, akkor a lapka fizikailag leválasztja a mikrofont az alaplapról.

Ennek köszönhetően még a legkifinomultabb kémprogramok sem képesek hallgatózni, mikor a számítógépező azt feltételezi, hogy kikapcsolt állapotban van a MacBookja.

A webkamerát nem választja le a biztonsági chip, hiszen lecsukott fedél mellett semmi sem látszik a látóterében.

Természetesen a megoldás nem képes mit kezdeni a laptop használata közben aktív kártevőkkel, azok képesek lehetnek a mikrofon és a webkamera segítségével kémkedni a felhasználók után. Ettől függetlenül a mikrofonleválasztás egy általánosságban véve jó biztonsági praktika, elvégre az ördög sosem alszik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!