Károsítja a szemet és az agyat a mobilok fénye, de van ellenszer!

Alvászavar, mobil, lefekvés, hálószoba, ágy nő
A lefekvés előtti mobilozás alvászavarokat is okozhat.
Vágólapra másolva!
Talán Ön is tapasztalta már, hogy mobilozás vagy számítógépezés után megfájdult a szeme, enyhén vibrálni, villódzni kezdett a világ, vagy hogy a szokásosnál nehezebben tudott elaludni. Mindez nem véletlen és nem is érzéki csalódás.
Vágólapra másolva!

Rengeteg ilyen panasz után ugyanis biológusok, agykutatók és szemészek elkezdték kutatni a jelenség hátterét, és az orvosi intézetekben elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy van összefüggés a telefon- vagy számítógép-használat, illetve az ilyen jellegű tünetek között!

Az álmatlanság csak a kezdet

Az ember belső, biológiai órája a napszakokat a természetes fény mértéke alapján érzékeli. Ezért van az például, hogy nyáron rengetegen korábban ébrednek fel, mint télen, amikor is ugyebár később kezd világosodni. Ha pedig valaki az digitális eszközök kijelzőit bámulja, akkor este is úgy fogja érzékelni az agyunk, hogy nappal van.

Emiatt nem termel elég melatonint, ami pedig az alváshoz szükséges hormon, hiszen úgy "tudja", hogy még ébren kell lennünk, hiszen világos van.

Ebből fakadóan pedig hiába fáradt, kimerült valaki, egyszerűen nem képes vagy csak nehezen tud elaludni.

A lefekvés előtti mobilozás alvászavarokat is okozhat Forrás: Origo

Az alvászavar pedig komoly fiziológiai problémák forrása lehet. Például növekszik a stressz, romlik a hosszú távú memória, azaz elfelejtünk dolgokat, a rövid távúba pedig hamis emlékek kerülhetnek. Az ítélőképességnek sem tesz jót a kevés pihenés, hiszen egy-egy álmatlanul töltött éjszaka után az emberek jó része nagyobb százalékkal hoz rosszabb döntéseket. Mindennek a tetejébe pedig az állandó alvászavar esetén az agyzsugorodás mértéke felgyorsul, ami akár már egy fél évtized után kimutatható, ez pedig főleg idős korban okozhat komoly gondokat.
A probléma hátterében egyébként konkrétan az említett masinák kijelzőjének egyik színkomponense (három vagy négy ilyen lehet: Piros, Zöld, Kék, esetleg pluszban a Fehér), a kék fény áll. Ez az, amely megzavarja, becsapja az agyat, a többi tónus nincs ilyen káros hatással az agyunkra.

Szembeötlő bajok forrása

A sárgafolt, vagy más néven makula a szemben található ideghártyának az a része, amely az éleslátásért felelős. Ha tehát ez, ennek sejtjei károsodnak, vagy elpusztulnak, azaz szaknyelven szólva a makula degenerálódik, az komoly látásproblémákat okozhat. Ez a betegség jellemzően az idősebb korosztály tagjaira volt jellemző, azonban az elmúlt időszakban egyre nagyobb arányban jelentkezett a fiatalabbaknál is.

A kék fény komoly veszélyeket rejt magában, behatol a szembe, és roncsolja a makulát Forrás: Origo

A tudósok kiderítették, hogy mindez a telefonok, tabletek, monitorok és televíziók képernyőjének kék fényére vezethető vissza. Tehát megint az átkozott kék komponens okozza a problémát! Ez ugyanis a retinában található retinal nevű anyagra olyan hatást gyakorol, hogy az eltorzítja a sejthártyákban található molekulát. Ennek következtében a sejt a korábbinál több kalciumot vesz fel, amely viszont a saját deformálódását, és végső soron a pusztulását okozza.
Egy darabig egy vitamintípus adagolásával ellensúlyozni tudják ezt a problémát, azonban egy idő után a sejtek már nem képesek hatékonyan felvenni az anyagot, és így a pusztulásuk, azaz a látás romlása megállíthatatlanná válik. Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy eddig nem volt gond a kék fénnyel? Természetes körülmények között is találkozhatunk ezzel az árnyalattal, hiszen a nap fényében is ott van ez a hullámhossz. Ez igaz, viszont a probléma alapvetően azzal van, hogy a digitális eszközök kijelzői miatt a megszokottnál nagyobb dózisban érkezik a szembe a kék fény, amivel a szervezetünk már nem képes minden esetben megbirkózni.

Van megoldás? Van!

A kijelzőkből érkező káros kék fény ellen viszont van megoldás!

Már elég sok olyan monitor van, ahol a képernyő beállításai között konkrétan megjelenik a "Blue Free" vagy "Kék mentes" névre hallgató, előzetesen programozott képi mód, amelynél a kék fény mértékét radikálisan lecsökkentették.

Az Apple gépeken saját megoldás segíti a felhasználókat Forrás: Origo

Az Android alapú mobilok és tabletek között is akad már jó néhány olyan, amelynél megtalálható a kijelzőbeállítások között a Szemvédelem (vagy valami hasonló nevű) funkció, amelynek aktiválásával csökken a kék aránya, és ennek következtében melegebb lesz a színhőmérséklet.

Az Apple iPhone, iPod Touch és iPad termékeken pedig a Night Shiftet (Settings > Display & Brightness > Night Shift) kell aktiválni.

Amennyiben olyan termékünk van, amelyekből ezek a szolgáltatások hiányoznak, akkor sincs semmi veszve. Egy letölthető szoftver segítségével bárki lecsökkentheti a kék fény mértékét a monitorán vagy mobileszközén, és így megóvhatja agyát, illetve szemét.

Számítógépekhez melegen tudjuk javasolni az ingyenes f.lux vagy a Red Shift nevű programot.
Androidos telefonkra a Blue Light Filter nevű app lehet a megoldás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!