Már vírusos álláshirdetések is vannak

Headache In Office New Business Women Females Attitude Complaining Headache Pain Moving Up Working One Person Physical Pressure Problems Adversity Emotional Stress Sadness Depression - Sadness Danger Disaster Anxiety Business Lifestyles Worried Human Head
Headache In Office
Vágólapra másolva!
Újabb innovációval álltak elő az internetes bűnözők.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem képesek kifogyni az érdekes ötletekből az internetes bűnözők. A Bleeping Computer beszámolója szerint most épp álláshirdetéses portálokon keresztül fertőzik meg az áldozataikat, az új módszert a fiverr és a Freelancer portálokon biztosan használják. Ezek a webhelyek nem klasszikus álláskeresők, hanem arra specializálódtak, hogy rövid projektmunkákat közvetítenek ki a kreatív szakembereknek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Milan Ilic

A bűnözők trükkje nagyon egyszerű: kamu álláshirdetéseket hoznak létre, majd csatolnak hozzájuk egy Word-fájlt, állítólag ebben vannak a feladattal kapcsolatos részletek.

A dokumentumot megnyitók

komoly pácba kerülhetnek:

ha lefut a beléjük ágyazott szkript, akkor adatlopó, billentyűleütéseket naplózó, fájlokat titkosítással túszul ejtő, vagy éppen távoli hozzáférést lehetővé tevő kártevők kerülhetnek a számítógépükre.

Van ugyanilyen aggasztó, hogy a bűnözők fordított módon is támadnak: álláshirdetésekre jelentkeznek, és csatolják a jelentkezésük mellé a megbuherált dokumentumot. Amennyiben sikeresen települnek egy céges számítógépre a kártevők, akkor akár a vállalat bankszámláját is képesek lehetnek kifosztani a csalók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!