Bárki tölthet majd fel zenét a Spotifyra

spotify
Spotify
Vágólapra másolva!
Egyelőre meghívásos bétában van az alkotók feltöltési lehetősége.
Vágólapra másolva!

Érzésünk szerint a többség nem tud erről, de jelenleg a zenekarok és egyéb művészek nem képesek közvetlenül megosztani az alkotásaikat a népszerű zenestreamelő szolgáltatásokban. A zenekiadókkal szerződött zenészek esetében maguk a kiadók juttatják el a zenéket például a Deezerhez, a Spotifyhoz és Apple Musichoz, míg a független előadóknak zenepublikálásra szánt webszolgáltatásokhoz kell fordulniuk.

Spotify Forrás: John Tekeridis / Pexels

A Spotify most közölte, hogy a jövőben lehetőséget fog adni a zenészeknek a tartalmaik közvetlen feltöltésére. Sajnos nem világos, hogy pontosan mikortól válhat elérhetővé a szabad publikálás, egyelőre még csak néhány előadó bevonásával bétázik a zenefeltöltő felület.

Jó hírnek mondható, hogy a zenéiket közvetlenül feltöltők 50 százalék jutalékot kapnak majd a tartalmaik hallgatásából eredeztethető bevételből. Összehasonlítási alapul a legnagyobb kiadók esetében a hírek szerint csak néhány százalékkal jár több a zenészeknek, de az esetükben elég sok lejöhet ebből a kiadók által levont költségek miatt.

Sajnos a Spotify lépése ellenére a független zenészeknek továbbra is muszáj lesz majd igénybe venniük a közvetítőcégek szolgálatait, hiszen a többi népszerű streamelőoldalra nem tudják majd saját kezűleg feltölteni a zenéiket.

Viszont pozitívum, hogy jó néhány rivális szolgáltatás közül választhatnak, ezek ráadásul különféle konstrukciókban számlázzák ki a díjaikat (például az egyik fix éves díjat kér, a másik albumonként X összeget, a harmadik pedig egy bizonyos százalékot von le a becsorgó jogdíjból), így minden zenész megtalálhatja az esetében legelőnyösebbnek tűnő megoldást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!