Kisebbek lesznek a Windows 10 frissítései

microsoft surface precision mouse windows 10
Microsoft Surface Precision Mouse
Vágólapra másolva!
Csak a tényleg szükséges fájlokat tölti majd le a Windows Update.
Vágólapra másolva!

A Microsoft hosszú évek óta szenved azzal, hogy milyen formában adja ki a termékeihez készített javításokat. A cég eredetileg egyenként terjesztette a frissítéseket, azonban a Windows XP és a Windows 7 rámutattak, hogy ez hosszú távon nem tartható. Egy ideig jól működik a rendszer, azonban az évek során kiadott több száz patch gyakorlatilag a működésképtelenség határáig lassítja a Windows Update-et.

Forrás: Microsoft

A probléma megoldása érdekében a Windows 10-től a Microsoft kitalálta, hogy minden hónapban egyetlen csomagba összesűríti a rendszerhez kiadott összes frissítést. Ez alapvetően jól működik, viszont pár hónap alatt gigantikus méretűre duzzadt miatta a javítások letöltési mérete.

A különböző típusú frissítések letöltési mérete Forrás: Microsoft

Az újabb gond megoldása érdekében a Microsoft kitalálta a delta-frissítéseket: az operációs rendszer megnézi, hogy melyik frissítés lett rá utoljára telepítve, és csak azokat a komponenseket tölti le az időközben elérhetővé vált legújabb frissítésből, amelyek módosultak.

A Microsoft a napokban bejelentette, hogy jövő februártól kezdve újból számottevően csökkenni fog a Windows 10-es frissítések mérete, delta-frissítések helyett ugyanis „expressz" frissítéseket kap majd a rendszer.

Az expressz ugyanarra a koncepcióra épül, mint a delta, azonban számottevően több információ és kritérium alapján dől el, hogy egész pontosan melyik fájlokat kell letölteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!