Hat év után nőttek a PC-eladások

Dell XPS 13 laptop notebook
Dell XPS 13 (9370)
Vágólapra másolva!
Mindkét nagy piackutató cég egyetért a fejleményben.
Vágólapra másolva!

Nem volt kegyes az elmúlt évtized a számítógépek gyártóihoz, jobb esetben csak stagnáltak, rosszabb esetben viszont csökkentek az eladásaik. A gond a legutóbbi nagy gazdasági világválság idején vált látványossá, így abban reménykedtek a cégek, hogy magától meg fog oldódni a helyzet.

A kép csak illusztráció (Dell XPS 13 - 9370) Forrás: Dell

Ez nem történt meg, amely részben az okostelefonos és a táblagépes bummal, részben pedig a számítógépek életciklusainak jelentős kitolódásával magyarázható.

Teljesítmény tekintetében a PC-k túljutottak azon a ponton, hogy a gazdáik kétévente az ablakon való kihajításukon gondolkodjanak, egy átlagos asztali géppel vagy laptoppal már 5+ évig is teljesen elégedettek lehetnek a vásárlók.

A számítógépgyártók nagy örömére most már kezd mozgolódni a piac, egyre többen hajlandóak lecserélni a kivénhedt számítógépeiket. Az IDC piackutató cég szerint az idei második negyedévben 2,7 százalékkal, míg a Gartner szerint 1,4 százalékkal emelkedtek az eladások, azaz

hat év után egyértelműen nőtt a piac.

A két cég számai közti jelentős eltérést a mérési metodikájuk magyarázza: az IDC beleszámítja, míg a Gartner nem számítja bele az eladásokba a Chromebookokat. A Windowst futtató táblagépeket semelyik cég sem veszi figyelembe a statisztikában, hiába lehet billentyűzetes tokot vásárolni hozzájuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!