Varázsütésre javítaná a csukott szemes fotókat a Facebook

facebook
Gépi tanulást használó algoritmusokkal javítaná a csukott szemes képeket a Facebook
Vágólapra másolva!
Gépi tanulásos módszerrel működik a kísérleti rendszere.
Vágólapra másolva!

A szelfik készítésekor ritka a csukott szem problémája, hiszen az önfényképezéskor tudja a fotó alanya, hogy mikor fog elkészülni a kép, így nem pislog a kritikus pillanatban. A csoportképek esetében már gyakrabban fordul elő, hogy valaki pont a legrosszabb pillanatban hunyja le a szemét, a profi fotósok részben ezért is ejtenek el egy „csízt" az exponálógomb lenyomása előtt.

Gépi tanulást használó algoritmusokkal javítaná a csukott szemes képeket a Facebook Forrás: Facebook

A Facebook nemrég publikált egy érdekes kutatási papírt (PDF), amely egy olyan gépi tanulásos rendszert írt le, ami képes utólag kijavítani a csukott szemeket a fényképeken. Ehhez egy referenciaképet használ a csukott szemű személyről, azaz a hasonló rendszerektől eltérően nem matematikai módszerrel választja ki, hogy milyen általános szempárt próbáljon rátenni a képre, hanem

az adott személy tényleges szemeivel dolgozik.

A dokumentumban példaként mutogatott illusztrációs képek természetesen meggyőzőek, de tisztázatlan, hogy mennyire működik univerzálisan jól a megoldás. Jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a képjavítási eszköz mikor kerülhet be a Facebook fotómanipulálási eszköztárába, már persze ha valaha elérhetővé válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!