Felmentették bérletét a bőrébe ültető biohackert

Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow
Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow
Vágólapra másolva!
A Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow néven biohacker úgy véli, hogy az erkölcsi győzelem az övé, bár az eljárás költségeit neki kell megfizetni. Azt is mondta: senkit sem bátorít arra, hogy chipet ültessen a bőre alá, a hatóságok megkérdezése nélkül ő maga sem tenné ezt meg újra.
Vágólapra másolva!

Egy sydney-i bíróság hétfőn megváltoztatta a biohackerrel kapcsolatos korábbi ítéletet, akit azért bírságoltak meg, mert elektronikus utazási bérlete chipjét a bőre alá ültette, így az utazási kártyáját nem tudta bemutatni a kalauznak.

Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow Forrás: Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow / Facebook

A 33 éves férfit 220 ausztrál dollárra (45 ezer forint) bírságolta, és ezen kívül 1000 dollár költség megfizetésére kötelezte egy ausztrál bíróság idén márciusban, amiért a férfi nem tudta bemutatni az érvényes bérletét a kalauznak, noha annak hordozható kártyaleolvasója megerősítette, hogy felszálláskor a chipet leolvastatták.

A Sydney-ben élő biohackert sokan Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow néven ismerik, ez ugyanis a hivatalos neve. Különféle "műszaki fejlesztéseket" végez saját testén, az Opal utazási kártyájáról a keze bőre alá ültette be a mikrochipet, hogy a kártya elővétele nélkül tudjon fizetni az utazásért az elektromos kapuknál.

Meow-Meow fellebbezett a márciusi ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy nem próbált meg bérlet nélkül utazni, így pénzbüntetéssel sem lehet sújtani.

A sydney-i kerületi bíróság végül a biohackernek kedvező ítéletet hozott az ügyben.

Dina Yehia bíró szerint a férfi nem azért babrálta meg az Opal kártyáját, hogy ne kelljen fizetnie az utazásért. A bíró figyelembe vette Meow-Meow kitűnő jellemét, valamint hogy a férfinak nincsen priusza, ugyanakkor "rendkívül szokatlannak, és egyedi körülményekben gazdagnak" nevezte az esetet.

Meow-Meow-nak ugyanakkor ki kell fizetnie az ezer dollárra rúgó eljárási költségeket. "Fizetnem kell, de az erkölcsi győzelem az enyém" – írta a férfi az ítélet után a Facebookon.

A bíróság épülete előtt Meow-Meow elmondta: senkit sem bátorít arra, hogy chipet ültessen a bőre alá, és maga sem tenné meg ezt még egyszer a közlekedési hatóságok megkérdezése nélkül.

Az ausztrál közlekedési hatóság már a márciusi ítélethozatalkor figyelmeztette az utasokat, hogy ne rongálják vagy hamisítsák meg az utazási kártyájukat, amellyel az elektromos kapuk leolvasóihoz érintve fizetnek az útért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!