Bemutatta az idei év legcsúcsabb mobilját a Vivo

vivo nex apex android okostelefon
Vivo Nex
Vágólapra másolva!
Tetőből kipattanó szelfikamerát és kijelző alatti ujjlenyomat-olvasót használ a NEX.
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott az idei év valószínűleg legérdekesebb csúcsmobilja, a Vivo NEX mellett érzésünk szerint érdektelennek tűnnek majd a következő körben érkező, prémium iPhone és Galaxy telefonok. Gigantikus meglepetést nem okozott NEX, hiszen a kínai gyártó az év elején már nyilvánosan mutogatta az Apex névre keresztült prototípusát, azonban senki sem számított arra, hogy az év közepén piacra kerülhet a mobil. Már ahol, persze: hivatalosan csak Kínában lesz kapható, 4998 jüanos (213 ezer forintos) kezdőáron.

Vivo Nex Forrás: Vivo

A Vivo NEX előlapját szinte teljesen (bő 91 százalékban) beborítja egy notch nélküli érintőkijelző, a Super AMOLED típusú panel 6,6 hüvelykes és 1080×2316 pixeles. A kijelző miatt az előlapi kamera és a hangszóró már nem fértek fel az előlapra, de sebaj: aktiválásakor az előlapi kamerát kitolja egy kis motor a telefon házának a tetejéből, klasszikus hangszóró helyett pedig maga a kijelző adja ki a hangokat. Az utóbbi csontrezgéses elven (bone conduction) működik, ami egyáltalán nem újdonság, csak rendkívül szokatlan. A készülék tulajdonosai állítólag nagyon jó hangminőségre számíthatnak telefonáláskor.

A nagy érdekesség persze az automatikusan kitolós-behúzós, 8 megapixeles kameramodul. A Vivo szerint a motorja fél kilónyi súlyt is képes megmozgatni, és akár 45 kiló tolóerőnek is ellenáll. Az előlapi kamera várhatóan 50 ezer alkalommal tolatható ki és húzatható vissza, a műveletek körülbelül egy másodpercig tartanak.

Mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó került a készülékbe, ez sem mondható még szériafelszereltségnek a csúcsmobilok piacán.

A Vivo NEX minden egyéb tekintetben is egy igazi csúcsmobil:

  • Qualcomm Snapdragon 845 lapkakészlet,
  • 8 GB RAM,
  • modelltől függően 128 GB vagy 256 GB nem bővíthető háttértár,
  • 5+12 megapixeles dupla hátlapi kamerarendszer,
  • 4000 milliamperes akku.

A prémium kategóriában már szokatlan módon klasszikus hangcsatlakozó is került az Android 8.1-et futtató telefonba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!