Drámaian nőhet a Face ID biztonsága

apple iphone x face id arcfelismerés
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Az arc domborzata mellett a vénahálózatot is letapogathatja majd a rendszer.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonokon elérhető arcfelismeréses bejelentkezési funkciók tipikusan csapnivalóak, hiszen az előlapi kamera képét használják a felhasználók azonosítására, sok esetben akár egy közösségi médiás profilból letöltött fotóval is átverhetőek. A használatukat éppen ezért nem javasoljuk, az ujjlenyomat-olvasók sokkal biztonságosabbak.

Apple iPhone X Forrás: Apple

Az egyetlen tényleg észszerűen biztonságos arcfelismerést kínáló mobil jelenleg az Apple iPhone X, a Face ID névre keresztelt biometrikus arcfelismerő rendszere 3D-ben letapogatja a felhasználók arcát. Nem átverhetetlen, például az ikertestvérek mellett akár a szülők fiatal gyermekei is megzavarhatják. Ettől függetlenül általánosságban véve rendkívül biztonságos, egy az egymillióhoz annak az esélye, hogy egy illetéktelen arcát beolvasva feloldja a telefont.

Az AppleInsider beszámolója szerint a jövőben drámaian nőhet majd a Face ID biztonsága, az Apple által most megkapott szabadalom alapján a gyártó már jó ideje dolgozik a vénaszkennelési funkcióval való kiegészítésén. Ez pont az, aminek hangzik: az arcok 3D-s letapogatása mellett a Face ID újabb hardverelemek bevetésével képes lenne az arcok érhálózatának a leolvasására is.

A kettő védelmi vonal együtt óriási mértékben növelheti a biometrikus azonosítórendszer megbízhatóságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!