Köddé vált az izlandi számítógéprabló banda feje

Sindri Thor Stefansson
Sindri Thor Stefansson
Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint a férfi tervelte ki a kétmillió dolláros hardverlopást.
Vágólapra másolva!

Március elején az izlandi rendőrség őrizetbe vett tizenegy személyt, a nyomozók szerint a banda tagjai december és január során több adatközpontból körülbelül 600 darab BitCoin bányászatára használt számítógépet loptak el. A körülbelül 2 millió dollár (olyan 503 millió forint) értékű számítógépeket a mai napig sem találja a rendőrség, ami rendkívül bosszantó egy ilyen kicsi országban.

Sindri Thor Stefansson (2014-es fotó) Forrás: Izlandi rendőrség / Laopinion.com

Most váratlan fordulat történt az ügyben, de sajnos a rosszabbik fajtából: a banda eszének tartott Sindri Thor Stefansson megszökött a börtönből és Svédországba repült. Véletlen egybeesés, de állítólag egy repülőgépen utazott Izland miniszterelnökével, Katrín Jakobsdóttirral. Hírünk írásáig a svéd rendőrség nem bukkant a szökevény nyomára, sejthetően nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Stefansson ellen.

A szökés nem volt nehéz feladat, Stefanssont úgy két hete egy alacsony biztonsági fokú börtönbe szállították. A börtönt idézőjelben kell érteni: a férfi egyszerűen kimászott az épület egyik földszinti ablakán, majd angolosan távozott; még egy megmászandó kerítés sem állta az útját.

Igazából csak az nem szökik el a kérdéses börtönből, aki nem akar.

A szökés csak azután tűnt fel a börtönőröknek, hogy már a levegőben volt a repülőgépe. A köddé váláshoz nyilvánvalóan külső segítséget kapott, a bűntársával valószínűleg az interneten tartotta a kapcsolatot; a rabok szabadon netezhetnek a börtönben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!