Megjött a Google Chrome 66

google chrome 66 böngésző
Google Chrome 66
Vágólapra másolva!
Fontos biztonsági funkció tesztelésébe kezdett a Google.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé vált a Google Chrome 66 első stabil kiadása. A böngésző Windows, macOS és Linux rendszerekre már telepíthető, míg az androidos kiadása az elkövetkező napokban folyamatosan válik majd egyre szélesebb körben elérhetővé a mobileszközökre.

Google Chrome 66 Forrás: Origo

A böngésző mindenki számára fontos és hasznos újdonsága, hogy csak bizonyos körülmények esetén engedi a webhelyekbe beágyazott videók automatikus elindulását. Az automatikus indításhoz szükséges általános kritériumok, hogy a videóknak hangtalanoknak vagy némítottaknak kell lenniük, továbbá a felhasználóknak korábban már rá kellett kattintaniuk a videót lejátszani próbáló webhely felületére. Emellett mobilok esetén még követelmény, hogy a felhasználóknak ki kellett tűzniük a Kezdőképernyőre az adott webhelyet, míg számítógépeken extra kikötés, hogy a felhasználóknak gyakran kell videókat lejátszaniuk a portálon.

Akiknél az újítások ellenére továbbra is sok automatikusan induló videó jelenik meg, azoknak az AutoplayStopper bővítmény telepítését ajánljuk.

A Chrome 66 további funkcionális újdonsága, hogy mobilon és számítógépen egyaránt exportálhatóvá váltak a böngészőbe mentett jelszavak, így harmadik felek által készített alkalmazások nélkül is lehetséges biztonsági mentés készíteni a rendkívül kényes információról. Exportáláskor egy CSV-állományt kapnak a felhasználók.

Viszont számunkra nem világos, hogy például a PC újratelepítése után ezt a CSV-fájlt hogyan lehet importálni a böngészőbe, sehol sem láttunk ilyen opciót.

Biztonsági újításokban sem szenved hiányt a böngésző: már nem hajlandó megbízni a Symantec által 2016. június 1. előtt kiállított titkosítási tanúsítványokban, extra védelemmel rendelkezik a Spectre-sérülékenység kihasználásának megnehezítése érdekében, továbbá előzetes tesztelés céljából a felhasználók pár százalékánál aktív a Strict Site Isolation is.

A Strict Site Isolation minden eddiginél jobban korlátozza a megnyitott fülek közti adatcserét, ezzel növelve a felhasználók biztonságát.

Végül megemlítendő, hogy ha egy harmadik fél által készített alkalmazás instabillá teszi a böngészőt, akkor a Chrome már lehetőséget ad az alkalmazás könnyű letiltására.

A Google Chrome 66 telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett és az ORIGO Techbázisról is letölthető. Windows és macOS rendszereken magától a legújabb kiadásra frissül a böngésző, míg Linuxon a rendszer általános frissítéskezelő alkalmazásán keresztül telepíthető az új kiadása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!