Börtönnel fenyegeti a szivárogtatókat az Apple

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple CEO Tim Cook waves as he arrives on stage during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tavaly 12 volt alkalmazott ellen indult bűnvádi eljárás.
Vágólapra másolva!

A multinacionális techcégek esetenként okkal, esetenként ok nélkül, de paranoiásan próbálják őrizni az üzleti titkaikat. Ettől függetlenül minden nap lehet különböző pletykákat olvasni a jövőbeli terveikről és termékeikről, ezek jókora részét a cégnél dolgozók, vagy az ellátóláncukban lévő vállalatok alkalmazottai fecsegik ki.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

A Bloomberg egy szivárogtatójának köszönhetően kiderült, hogy az Apple már szinte szó szerint terrorizálni próbálja az alkalmazottait, hogy elejét vegye a szivárogtatásoknak. A cég belsős blogjában megjelent bejegyzés szerint tavaly 29 szivárogtatót azonosított a vállalat, közülük 12 ellen pedig feljelentést is tett az illetékes rendőrségeken.

Rajtuk nem elbocsátással, hanem bűnvádi eljárás indíttatásával állt bosszút az Apple azért, mert üzleti titkokat fecsegtek ki a médiának.

Az Apple konkrét példát is hozott az egyik lebukott szivárogtatóra: a múlt hónapban sikerült beazonosítani azt a személyt, aki az év elején elárulta a médiának, hogy elnapolták a munkát az idén ősszel érkező Apple iOS 12 számos tervezett újításán, mivel a rendszer általános minőségének a javítására került át a hangsúly. A vállalaton belül több ezer fő kapott tájékoztatást a fejlesztési prioritások megváltozásáról, így a lebukott szivárogtató nem gondolta, hogy be tudják majd azonosítani az Apple nyomozói.

A blogbejegyzés szerint a munkavállalóknak fontos megérteniük, hogy a szivárogtatással nem csak az állásukat veszélyeztetik, de a kirúgásuk után nehezebben találhatnak majd új munkát, plusz adott esetben pénzbüntetésre, extrém esetben akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

– tájékoztatta az alkalmazottait a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!