Félkész lehet a PlayStation 5

playstation 4 pro PlayStation 4 Pro
playstation 4 pro 2017.02.22.
Vágólapra másolva!
Állítólag rengeteg fejlesztő megkapta már az első fejlesztői készletet.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy előrehaladott stádiumban tart a következő generációs PlayStation fejlesztése. A múlt hónapban azt csiripelték a madarak, hogy egyes játékfejlesztők már megkapták a PlayStation 5 korai fejlesztői készletét, azaz nagy vonalakban véglegesedett, hogy milyen hardver kerül a termékbe. Az információ forrása ettől függetlenül ellenőrizhetetlen volt, így inkább nem foglalkoztunk a híreszteléssel.

Sony PlayStation 4 Pro Fotó: Polyák Attila - Origo

Most úgy tűnik, hogy igaz lehetett a pletyka, a SemiAccurate egyik írója bennfentes információkat kapott a Sony új konzoljáról. Ilyet persze bárki állíthat, viszont Charlie Demerjian az elmúlt években többször is hozott már le helyesnek bizonyult információkat az összes fontos konzolról, így hajlunk rá, hogy némi bizalmat szavazzunk a forrásainak.

A beszámolója alapján teljesítmény tekintetében a PlayStation 5 óriási előrelépés lehet a Sony jelenlegi konzoljához képest. A processzora maradhat nyolcmagos, azonban az elavult AMD Jaguar helyett a Ryzen processzorokban debütált Zen mikroarchitektúrára épülhet. Teljesítmény tekintetében a kettő közt már alapjáraton is ég és föld a különbség, ráadásul a Zen architektúra támogatja a SMT-technológiát, ami az Intel Hyper-Threading AMD-s megfelelője.

Természetesen a források szerint a PlayStation 5 grafikus vezérlője is új fejlesztésű lesz, az idén ősszel debütáló AMD Navi architektúrára épülhet, ami a jelenlegi AMD Vega utódja. Az AMD eddig csak annyit árult el a Naviról, hogy teljesítmény tekintetében jobban skálázható lesz az elődeinél, továbbá „következő generációs memóriát" használ majd.

Az utóbbi alatt szinte biztosan a GDDR6-ot kell érteni, ennek a tömeggyártása az elkövetkező hónapokban pörög majd fel.

A források szerint a Sony tényleg küldött ki fejlesztői készleteket a játékfejlesztőknek, méghozzá állítólag meglepően sokat. Demerjian ebből arra következtet, hogy a konzol a vártnál jóval előbb kerülhet piacra, az elemzők eddig 2020-ra tippelték a PlayStation 4 utódjának piacra dobását.

A vártnál jóval előbbi megjelenés nem tűnik lehetetlennek, hiszen az új konzolon elméletileg minimális munkával megoldható lehet a PlayStation 4-re írt játékok natív futtatása.

Ahogy a részleges hardvercsere ellenére a PlayStation 4 Pro is képes futtatni a PS4-re írt címeket, ugyanígy a PlayStation 5 is képes lehet erre.

Az ilyen jellegű visszafelé kompatibilitás megoldásával mindenki jól járna: a konzolnak már az első naptól kezdve óriási és minőségi játékkínálata lenne, ráadásul a jelenleg fejlesztés alatt álló PlayStation 4-es játékokba aránylag gyorsan és olcsón beépíthető volna a szebb grafikájú PlayStation 5-ös működési mód.

Mindez azt is jelentené, hogy a szokásos konzolrajtokról eltérően a játékkiadók elhanyagolható anyagi befektetéssel és kockázatvállalással tudnának asszisztálnia a termék piacra dobásához, elvégre a jelenleg fejlesztés alatt álló játékaik a PlayStation 4, a PlayStation 4 Pro, továbbá a PlayStation 5 konzolokon is futhatnának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!