Óriási bírságot kapott a fura nevű biohacker

Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow
Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow
Vágólapra másolva!
Hiába fizette ki a menetjegyét a kezébe ültetett chippel.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg jó néhányan hallottak már az új őrületről: egyes trendi irodaházak arra próbálják rávenni az épületeikben dolgozókat, hogy ültessék be a bőrük alá a belépőkártyáikban lévő NFC chipeket. A beültetés után nem tudják véletlenül otthon hagyni vagy elhagyni a kártyáikat, így biztosan nem lesznek akadályozva az épületen belüli mozgásban. A bőr alá ültetett azonosítóchipek ugyanúgy működnek, mint a kutyák transzponderei.

Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow Forrás: Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow / Facebook

A magukat biohackereknek tituláló egyéneket általában kérni sem kell az efféle chipbeültetésre, az ausztrál Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow (tényleg ez a hivatalos neve) még tavaly áprilisban

beültette az Opal kártyájának azonosítóchipjét a bal kezébe.

Az Opal egy érintéssel is működő tömegközlekedési fizetőkártya az ausztráloknál. Az egyenlegének feltöltése után a buszokra, a vonatokra vagy a kompokra való felszálláskor csak hozzá kell érinteni a fizetőterminálokhoz.

Meow-Meow egy darabig gond nélkül használta a kezébe ültetett chipet a jegyeinek kifizetésre, de persze csak idő kérdése volt, hogy találkozzon egy ellenőrrel. Érthető okból a 33 éves férfi nem tudta felmutatni az Opal kártyáját, így az ellenőr a közlekedési vállalat szabályzatának megfelelően megbírságolta.

A biohacker nem hagyta annyiban a dolgot, a közlekedési cégnél való eredménytelen panaszkodás után végül bíróságra került az ügy, mivel nem volt hajlandó kifizetni a bírságot.

Sajnos itt sem járt sikerrel Meow-Meow, a bíró szerint ugyanis az Opal kártya felhasználási feltételei szerint egyrészt az ellenőr kérésére a kártyát kötelezően fel kell mutatniuk az utazóknak, másrészt pedig az ügyfelek nem tehetnek kárt a kártyájukban, például nem vághatják ki belőle a chipes részt.

A bíró 250 ausztrál dollár bírság, továbbá 1000 ausztrál dollár perköltség megfizetésére kötelezte az alperest. A kettő együtt olyan 246 ezer forintnak felel meg.

Meow-Meow természetesen csalódott az ítéletben, de elfogadja azt. Állítása szerint az ügy egy remek példa arra, hogy

a törvények képtelenek lépést tartani a technológiával.

A kedvezőtlen ítélet nem vette el Meow-Meow kedvét a kiborgkodástól: még idén szeretné lecserélni a kezében lévő Opal chipet egy bankkártyából kivágott NFC chipre, hogy menetjegyek mellett sok minden másért is fizethessen.

Jó kérdés, hogy ennek mennyire fog örülni a bankja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!