Kriptovalutát bányászik a radiátor

qarnot qc-1 crypto heater kriptovaluta
Qarnot QC-1 Crypto Heater
Vágólapra másolva!
Egy kisebb szobát kellemes hőmérsékletre fűthet az eszköz.
Vágólapra másolva!

A kriptovaluták nagybani bányászatát nem csak a hardverek ára és az elhasznált villamos energia teszi költségessé, de az eszközök elhelyezésére használható helyiségek bérlése is komoly összegbe kerül. A bányászoknak nem csak a tér fizikai méretére és a hardverek biztonságos elhelyezhetőségére kell ügyelniük a megfelelő hely kiválasztásakor, de a helyiség szellőztethetősége is kritikus szempont, hiszen rengeteg hőt termelnek a folyamatosan nagy kihasználtságon működő tápegységek, videokártyák és processzorok.

Qarnot QC-1 Crypto Heater Forrás: Qarnot

A francia Quarnot most egy feltétlenül érdekes, bár megkérdőjelezhető praktikusságú fejlesztéssel állt elő: készített egy mobilos appon keresztül tényleg bárki által kezelhető kriptobányász számítógépet, amely másodlagos funkcióként kisebb szobák fűtésére is használható.

A bányászat intenzitásától függően 450-650W fűtési teljesítmény leadására képes.

A teljesen passzív hűtésű, kettő darab AMD Radeon RX 580 videokártyát tartalmazó QC-1 Crypto Heater alapértelmezett beállítások mellett Ethereumot bányászik, de igény esetén a mobilappjában BitCoin vagy LiteCoin előállítására is átállítható.

A gyártó szerint Ethereum bányászata esetén jelenleg olyan havi 120 dollár kereshető a géppel, bár hírünk írásakor inkább a 100 dollár volt a realisztikus, amiből ráadásul lejön még az áramköltség és az adó is. A kereshető összeg ráadásul folyamatosan csökkenni fog, hiszen az idő haladtával emelkedik az egységnyi kriptovaluta előállításához szükséges számítások komplexitása.

Erősen kérdéses, hogy a 2900 euróba, azaz 903 ezer forintba kerülő termék képes lehet-e valaha visszahozni az árát.

Az egy év garanciával érkező Quarnot QC-1 Crypto Heatert március 20. előtt megrendelők esetében a gyártó vállalja a június 20. előtti kiszállítást. Jó kérdés, hogy a világ nagyobbik felén ekkortájt ki szeretné fűteni az otthonát, a terméket inkább ősz elején kellett volna elérhetővé tenni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!