Visszavont egy kritikus hibajavítást az Intel

intel pentium g4560 cpu processzor hyper-threading kaby lake
Intel Pentium G4560
Vágólapra másolva!
Már tesztelés alatt áll a Spectre hibával kapcsolatos új mikrokód.
Vágólapra másolva!

Csúnya meglepetéssel indult az éve eleje, hiszen kiderült, hogy többek közt az Intel és az AMD processzorokban is súlyos sérülékenységek találhatóak. Ezek kihasználásával a támadó felek olyan adatokat olvashatnak ki a rendszermemóriából, amelyhez semmilyen úton-módon sem szabadna hozzáférniük.

Intel Pentium G4560 Forrás: Computerbase.de

A két hibát Meltdown és Spectre névre keresztelték a biztonsági kutatók. Az előbbi kizárólag az Intel processzorokat érinti, viszont azokból az elmúlt 25 évben kiadott szinte összes modellt. A sérülékenységet egyelőre csak az operációs rendszerek frissítésével lehet ártalmatlanítani, és minél régebbi a processzor, annál feltűnőbb lehet a hibajavítás okozta teljesítményveszteség.

A Meltdown-javítások már Windowsra, Linuxra, és macOS-re is telepíthetőek.

Az Intel mellett az AMD processzorait és érintő hiba a Spectre, ezt sajnos csak az alaplapi BIOS frissítésével lehet megszüntetni. Az elmúlt időszakban az Intel és az AMD is átadta a szükséges mikrokód-frissítéseket a laptopok és az alaplapok gyártóinak, azonban az Intel javítása nem sikerült tökéletesre, így aki telepíti a patchet tartalmazó BIOS-t, annak instabillá válhat a számítógépe.

A vállalat most közölte, hogy sikerült azonosítani a probléma gyökerét, és átadta tesztelésre a javított patchet a gyártópartnereknek. Ha minden jól megy, akkor elméletileg ezzel már nem válhatnak instabillá a rendszerek.

Az Intel most azt tanácsolja, hogy a biztonsági kockázat ellenére senki se telepítse az első javítást tartalmazó BIOS-okat, hanem várják meg az eszközeikhez kiadott második hibajavítás elérhetővé válását.

Jó kérdés, hogy mikortól kezdve válhatnak elérhetővé az új BIOS-frissítések, legjobb esetben talán még a hét vége felé feltünedezhetnek az első fecskék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!