Védenek a kriptobányászat ellen az Opera böngészői

opera cryprojacking kriptopénz böngésző
Az Opera által üzemeltetett cryptojackingtest.com oldalon ellenőrizhető, hogy működik-e a bányászó szkriptek elleni védelem
Vágólapra másolva!
A számítógépes után a mobilos kiadások is próbálják tiltani a cryptojackinget.
Vágólapra másolva!

Rendkívül arcátlan informatikai trend indult a tavalyi év vége felé, a kriptopénzeket bányászni kívánók ugyanis elkezdték az internetezők eszközeit használni a pénzkeresésre. Ehhez nem kell valamilyen kártevővel megfertőzniük PC-ket és a mobilokat, egyszerűen csak rá kell venniük a felhasználókat, hogy meglátogassák a bányászatra kitalált JavaScript-kódjaikat tartalmazó weblapok egyikét. A megszokott eljárás az, hogy a rosszindulatú bányászok megpróbálják reklámokba ágyazni a kódjaikat, így bármiféle extra munka nélkül akár webhelyek ezreire juttathatják el azokat, persze az üzemeltetőik beleegyezése nélkül.

Az Opera által üzemeltetett cryptojackingtest.com oldalon ellenőrizhető, hogy működik-e a bányászó szkriptek elleni védelem Forrás: Origo

A cryptojacking névre keresztelt jelenség nem jelent biztonsági fenyegetést, azonban óriási processzorterhelést okozhat. Asztali számítógépeken legfeljebb a szokásosnál jóval lassabb működés tűnhet fel az áldozatoknak, azonban laptopok és mobilok esetében ezen túl még az akkus üzemidőt is drámai mértékben csökkentheti a bányászat.

Az Opera most bejelentette, hogy a számítógépes böngészője után az androidos Opera és Opera Mini is megkapták a pénzbányászatot letiltani próbáló védelmet. Az újdonság nem nyújt 100 százalékos védelmet, de a legnépszerűbb szkriptek működését képes megakadályozni. A működését itt lehet tesztelni.

Ugyanez a védelem a No Coin bővítmény képében a számítógépes Chrome és Firefox böngészőkhöz is elérhető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!