Jöhet a Windows 10 a Chromebook laptopokra

google pixelbook chromebook chrome os
Google Pixelbook
Vágólapra másolva!
Az androidos és linuxos appok támogatása csak a kezdet lehetett.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években elsősorban az USA oktatási piacán óriásit mentek a Google Chrome OS rendszert futtató laptopok, hiszen aránylag olcsó, biztonságos, könnyen menedzselhető gépekről van szó. Ettől függetlenül nagy limitációt jelentett, hogy egészen az elmúlt időkig csak a Chrome böngésző volt használható rajtuk, így a sok panaszkodásra válaszul a Google lehetővé tette rajtuk elsőként az androidos, majd a linuxos alkalmazások futtatását.

Elsőként a Google Pixelbookra válhat telepíthetővé a Windows 10 Forrás: Google

Ez a limitáció teljesen szándékos volt, az évtized elején ugyanis az volt a Google meggyőződése, hogy pár éven belül a fogyasztók jókora táborának semmi szüksége sem lesz klasszikus alkalmazásokra, a szórakozástól a munkáig mindent webszolgáltatásokban intéznek majd.

Ez nyilván nem jött be, így a cég kénytelen volt korrigálni a Chrome OS röppályáján.

Úgy tűnik, hogy az androidos és linuxos appok futtatása nem oldotta meg a Chromebookokat vásárlók minden problémáját, így most radikálisnak mondható lépésre készül a Google: az operációs rendszer szabadon elérhető kódbázisában egyre sokasodó bizonyítékok alapján hamarosan a Windows 10 is telepíthető lehet a hardveresen kompatibilis, és persze elégséges háttértárral rendelkező Chromebookokra.

Nem arról van szó, hogy teljesen letörölhetővé válna a laptopokról a Chrome OS, a Windows 10-et igény esetén a Google rendszere mellé lehetne telepíteni.

Ezután a notebook elindításakor a tulajdonosaik eldönthetnék, hogy a kettő közül melyiket kívánják betölteni.

A Windows 10-et a Campfire nevű szoftveren keresztül telepíthetnék a laptopok tulajdonosai, ebben látszólag az Apple noteszgépein elérhető Bootcamp alkalmazást másolná a Google.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!