Kalózkodó kocsmák után kémkedik a fociliga mobilappja

Club Atletico de Madrid vs Villarreal FC: La Liga TERRORIST ATTACK sports Soccer commemorate MAN Male Footballer PLAYER marking
VILLAREAL, SPAIN - DECEMBER 12: Soriano (R) of Villarreal CF in action against Godin of Atletico Madrid during LaLiga Matchday 15 between Club Atletico de Madrid and Villarreal FC at Madrigal on December 12, 2016 in Villareal, Spain. Pau-HoyoyoVisualLab / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Új módon lepleznék le a LaLiga meccseit illegálisan vetítő kocsmákat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években tömeges jelenséggé vált a tévéközvetítések interneten keresztüli illegális streamelése, ráadásul a tipikus otthoni warezolók mellett már egyes vállalkozások is rákaptak a közönségük kalóz tartalmakkal való szórakoztatására. Tipikusan kocsmákról van szó, amelyek jogtalanul vetítenek sportközvetítéseket a betérők lekötésére. Általában két okból warezolnak: vagy nem engedhetik meg maguknak a jogdíj kifizetését, vagy csak nem kívánnak jogdíjat fizetni.

Forrás: Anadolu Agency 2016 / Pau-Hoyoyovisuallab

A spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság most egészen megdöbbentő módon próbálja leleplezni az illegális streamelést folytatókat:

besúgókat faragna a hivatalos Android mobilappját telepített focirajongókból.

A LaLiga alkalmazása arra kéri a felhasználókat, hogy a mikrofonon keresztül hallgatózhasson, mikor épp folyamatban van egy mérkőzés. Amennyiben ezt engedélyezik a felhasználók, akkor az app megpróbálja a környezeti zaj alapján detektálni a közvetítések hangját, majd találat esetén elküldi az üzemeltetőknek a földrajzi koordinátákat. Ezután az üzemeltetők ellenőrzik, hogy az adott földrajzi helyen működik-e valamiféle vállalkozás, és ha igen, akkor a cég fizet-e jogdíjat a meccsek lejátszási jogáért.

Ha illegálisnak tűnik egy streamelés, akkor minden bizonnyal kiállítanak egy csekket az adott cég tulajdonosának, nemfizetés esetén szerzői jogsértési per indításával fenyegetőzve.

Remek kérdés, hogy ha nem fizet egy kocsma, és ténylegesen per indul, akkor a LaLigának mekkora esélye van az ügy megnyerésére. A szervezet beismerte, hogy közvetlenül még csak a bejelentések alapjául szolgáló hangfelvételeket sem tárolja, így a peres eljárás során látszólag nem lesz képes semmiféle érdemi bizonyítékkal alátámasztani a jogsértést, hacsak nem sikerül szavahihető tanúkat felhajtania.

Az alkalmazás ráadásul nemcsak hogy tévesen is riaszthat, de akár vissza is lehet élni a kémkedési funkciójával, például a kocsmák megpróbálhatják rosszindulatúan „megbírságoltatni" vele a meccseket nem kalózkodó konkurenciájukat.

A LaLiga szerint a meccseinek kalózkodása évi akár 150 millió euró bevételkieséssel járhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!