Megjelenési időt kaptak az Intel videokártyái

intel 740 agp videokártya
Így nézett ki egy tipikus, Intel 740 chipsetes videokártya
Vágólapra másolva!
Készülhet az AMD és az NVIDIA az új piaci szereplő érkezésére.
Vágólapra másolva!

Alaposan felbolydulhat a jövőben az asztali számítógépekbe szánt videokártyák piaca, miután többek közt az AMD grafikus vezérlős részlegét évekig vezető Raja Koduri leigazolásával az Intel nagy erőkkel nekiállt a videokártyák fejlesztésének. Saját termékeivel a vállalat közvetlen konkurenciát kíván állítani az AMD Radeon és NVIDIA GeForce modelleknek.

Így nézett ki egy tipikus, Intel 740 chipsetes videokártya Forrás: AOpen

Az Intel most bejelentette, hogy a jelenlegi tervek szerint 2020-ban kerülhetnek majd piacra az új videokártyái. Sajnos ennél többet hivatalosan nem tudni a projektről, azonban a körülbelül két év múlva esedékes megjelenésből ítélve gyanús, hogy nem nulláról megtervezett grafikus processzor dolgozhat majd a termékekben, a GPU-jaik alapját az Intel processzoraiba integrált videovezérlők adhatják. Persze ez csak spekuláció, idővel majd kiderül, hogy min ügyködnek a mérnökök.

Érdekességként megemlítendő, hogy nem a jövőbeli modellek lesznek az Intel legelső, dedikált videokártyái. A cég 1998 elején dobta piacra az AGP csatolófelület népszerűsítésére szánt Intel 740-et, ám az teljesen versenyképtelen volt az akkoriban nagyon fogyó 3dfx és NVIDIA kártyákkal, pár hónap alatt el is tűnt a piacról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!