Így beszéljünk a gyerekekkel az internetről

Happy siblings using digital tablet on floor Two Parents Focus On Foreground Computer Digital Tablet Elementary Age Mid Adult Women Boys Men Four People Domestic Life Cute 35-39 Years Mature Adult Mid Adult Adult 8-9 Years Child Smiling Sitting Looking Ho
Happy siblings using digital tablet on floor with parents in background
Vágólapra másolva!
Kifejezetten szülőket célzó kiadványt tett elérhetővé a Telenor, melynek célja, hogy segítse őket abban, hogyan közelítsék meg az internetezés témakörét a gyermekeikkel való beszélgetések során. A „Hogyan beszéljük a gyerekekkel az internetről?" című kiadvány, amely ingyenesen letölthető a Hipersuli honlapjáról, pedagógusok számára is hasznos útmutató lehet.
Vágólapra másolva!

Míg a mai gyerekeknek digitális bennszülöttként alapvető az internetelérés, a mobilinternet jelenléte az életükben, szüleiknek sok esetben kihívást jelent, hogy az online térben is a megfelelő segítséget, támogatást nyújthassák gyermeküknek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/IPGGutenbergUKLtd

Az igen részletes, negyvenoldalas kiadvány négy fő fejezetből áll. Az első a tudatos internethasználatba vezeti be az olvasót, elmagyarázza, miként lehet „jól" használni a világhálót anélkül, hogy az függést alakítana ki a gyerekekben. A második fejezet az online veszélyhelyzetekre fókuszál, kifejtve például az online ismerkedés vagy a szexting kockázatait.

A harmadik fejezetből a szülők az internetezés biztonságos oldaláról kaphatnak képet: arról, hogy milyen nethasználati gyakorlatot érdemes bevezetni otthon, és miért fontos, hogy a gyerek úgy vigyázzon személyes adataira, mint bármely más féltett értékére. Témákra bontva ez a fejezett konkrét kérdéseket is tartalmaz, amelyeken keresztül családi körben feltérképezhetők a fiatalok internethasználati szokásai, így a szülők is célzottabban beszélgethetnek gyermekeikkel egy adott témakörről.

A kiadvány eredeti verzióját a Telenor Csoport adta ki, amit Magyarországon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telenor hazai szakértői adaptáltak a hazai viszonyokhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!