Még fél évig drágák lehetnek az Intel processzorok

intel processzor cpu
Vágólapra másolva!
A HP és a Lenovo illetékesei is borúsan látják a közeljövőt.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egy hónapja bennakadt a levegő az Intel asztali számítógépes processzorait nézegetőkben, hiszen egyik pillanatról a másikra csúnyán kilőttek a termékek árai, ráadásul azóta sem lett jobb a helyzet. Az áremelkedés oka, hogy az Intel nem képes elég központi egységet gyártani, a rendkívül szűkös készletek miatt pedig túlkereslet alakult ki a piacon. Az áremelkedés nem csak a boltokban kapható processzorokat, de a készre szerelt asztali gépeket és a laptopokat is érinti.

intel processzor cpu Forrás: Pok Rie / Pexels

Röviddel később a tajvani Compal számítógépgyártó elnöke közölte, hogy szerinte csak a jövő év második felében állhat helyre az árazás. Ezt most a HP és a Lenovo ügyvezető igazgatói is megerősítették a barcelonai Canalys Channels Forum rendezvényen, állításuk szerint előreláthatóan olyan hat hónap múlva lesz képes utolérni magát az Intel.

Az ügyvezetők szerint a legnagyobb számítógépgyártókat érinti a legkevésbé a probléma, hiszen ők az Intel kiemelt fontosságú ügyfelei, akik ezres pakkokban vásárolják a processzorokat:

mindig megkapják a megrendelt termékeket, ráadásul a bolti árhoz képest számottevő kedvezménnyel.

Az Intel a héten jelentette be az első kilencedik generációs Core processzorait, ezek elérhetőségét és árát minden bizonnyal ugyanúgy befolyásolni fogja a jelenlegi gyártási probléma, mint a meglévő termékekét. A központi egységek árainak kilövésekor írt hírünkben összeszedtük pár fontosabb Intel processzor tipikus és emelt árát, érdekességként most frissítettük az információt a jelenlegi árakkal.

NévMegszokott ár (bruttó, forint)Szeptember 19.Október 11.Különbség a normál és októberi ár között
Celeron G490013 ezer20 ezer20 ezer+7 ezer
Pentium G550025 ezer33 ezer36 ezer+11 ezer
Core i3-810033 ezer54 ezer61 ezer+ 28 ezer
Core i5-840054 ezer77 ezer92 ezer+ 15 ezer
Core i7-870097 ezer127 ezer142 ezer+ 15 ezer

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!