Áll az elektronikus SIM fejlesztése

sim kártya mobil okostelefon
A mobile phone salesman puts an Ooredoo SIM card into a new handset for a customer at a mobile phone shop in Yangon on August 2, 2014. Qatari telecoms firm Ooredoo began selling low-cost SIM cards in Myanmar on August 2, opening up access to mobile services in one of the world's last virtually untapped phone markets. AFP PHOTO/SOE THAN WIN
Vágólapra másolva!
Egyes szolgáltatóknak nem tetszett az eSIM fogyasztóbarát működése.
Vágólapra másolva!

A mobilszolgáltatók nemzetközi érdekképviseletét végző GSM Association (GSMA) közölte, hogy átmenetileg szünetelteti az eSIM technológia fejlesztését. Az elektronikus SIM célja a jelenlegi SIM-kártyák teljes leváltása: a mobilgyártók szeretnék az aránylag sok helyet foglaló lapkákat egy könnyen újraprogramozható kis chipre cserélni a termékeikben. Ezzel a fogyasztók is jól járnának, ugyanis a jelenleginél sokkal könnyebben és gyorsabban tudnának szolgáltatót váltani.

Forrás: AFP/Soe Than Win

Az eSIM utóbbi tulajdonsága persze nem tetszik az összes mobilszolgáltatónak, hiszen a cégek számára rendkívül fontosak a „lojális" előfizetők, így nem szeretnék, ha azok csak úgy pikkpakk átvándorolhatnának a konkurenciához.

A könnyű szolgáltatóváltás lehetősége tovább élezhetné a piaci versenyt a távközlési cégek között, ami könnyen a profitjuk rovására mehetne, ez a kilátás pedig nincs az ínyükre.

Az USA Igazságügyi Minisztériuma most az Apple és egy meg nem nevezett mobilszolgáltató panaszaira válaszul vizsgálatot indított a GSMA – AT&T – Verizon Wireless trió ellen, a gyanú szerint a három fél összehangoltan és szándékosan keresztbe tett az eSIM fejlesztésének. Sajnos nem teljesen világos, hogy mi a probléma, de a trió állítólag alaposan meg akarta nehezíteni az eSIM-et használó készülékek esetében a szolgáltatóváltást.

A GSMA tájékoztatása szerint az eSIM fejlesztése a hatósági vizsgálat konklúziójáig szünetel majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!