Elbúcsúztak a Google Chrome appok

google pixelbook chromebook chrome os
Google Pixelbook
Vágólapra másolva!
Már csak a Chromebookokra telepíthetőek az offline futtatható szoftverek.
Vágólapra másolva!

A Google éveken keresztül abban a hitben élt, hogy a böngészőben futtatható webalkalmazások szép lassan ki fogják szorítani a klasszikus számítógépes programokat. Ez nem így lett, részben emiatt volt kénytelen a vállalat Android-emulátort fejleszteni a Chrome OS-be, nehogy irrelevánssá váljanak a Chromebook laptopok.

Google Pixelbook Forrás: Google

Persze a kezdetektől fogva tudta a Google, hogy a webalkalmazásoknak szükségük lesz valamiféle limitált, internetkapcsolat nélküli működési módra a sikerhez. Szuper dolog, hogy a böngészőből elérhető a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő, de ha váratlanul elmegy a net, vagy éppen a vonaton szerkesztené valaki a dokumentumait, akkor teljesen meg van lőve.

A megoldást a Chrome Alkalmazások jelentették. A fejlesztők internetkapcsolat nélkül futtatható változatokat készíthettek a webalkalmazásaikból, így a felhasználók offline állapotban is szerkeszthették a dokumentumaikat, játszhattak a játékokkal. Az offline módban elvégzett módosítások automatikusan szinkronizálódtak a webszolgáltatásokkal, mikor a felhasználók újból felcsatlakoztak az internetre.

A probléma annyi volt az elképzeléssel, hogy nem volt rá érdeklődés. A Chromebookokat használók jobb híján kénytelenek voltak használni a Chrome offline is futtatható alkalmazásait, de a Windows / Linux / macOS rendszereken a kezdetektől fogva okafogyottak voltak.

A Google Chrome böngészőt futtatók körülbelül 1 százaléka használta az appokat.

Éppen ezért is a Google még 2016-ban bejelentette, hogy az idei év végétől kezdve csak Chromebookokon lesznek elérhetőek az appok, az egyéb operációs rendszereket használók az idei év végén elbúcsúzhatnak tőlük.

Most szerdán jött el a nagy nap, a Chrome Internetes Áruház felületéről eltűnt az Alkalmazások szekció, már nem telepíthetőek az appok.

Akik rendelkeznek telepített alkalmazásokkal a Chrome-ban, azok valamikor a jövő év elejéig még használhatják azokat, amíg ki nem kerülnek a működésükhöz szükséges komponensek a böngésző kódbázisából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!