Roham a tévékért: itt a nagy vásárlási tanácsadó

ÉPÜLET MŰSZAKI ESZKÖZ TÁRGY televízió üzlet Budapest, 2012. október 24.
Egy vásárló tévékészülékeket néz a Mammut Bevásárló-és Szórakoztató Központban lévő Média Markt üzletben 2012. október 18-án. Novembertől a Saturn mind a négy magyarországi elektronik
Budapest, 2012. október 24. Egy vásárló tévékészülékeket néz a Mammut Bevásárló-és Szórakoztató Központban lévő Média Markt üzletben 2012. október 18-án. Novembertől a Saturn mind a négy magyarországi elektronikai áruházát a testvérmárka Media Markt üzemelteti tovább, a dolgozókat és a garanciális ügyintézést is átveszi. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Jön a karácsony, és a Black Friday ami a tv-vásárlás szempontjából is egy igen fontos időszak. A sok akció miatt sokan ilyenkor döntenek úgy, hogy vesznek egy nagy levegőt és lecserélik televíziójukat. Összeszedtük, hogy mire kell, érdemes figyelni, mi az amivel trükközhetnek a gyártók, mire érdemes odafigyelni, és mi az, aminek az égvilágon semmi jelentősége nincs.
Vágólapra másolva!

Ívelt vagy sík

Az ívelt kialakításnak is megvannak az előnyei, például az, hogy nagyon látványos, de az az igazság, hogy egy hagyományos, sík készülék jóval sokoldalúbban, kényelmesebben használható.

Kevés az az alkalmazási terület, ahol az ívelt tévé a jobb választás Forrás: Origo

A hajlításnak igazából csak akkor van értelme, ha valaki többnyire egyedül nézi a képernyőt, több ember esetén, minél inkább a széle felé ül valaki, annál torzabbnak fogja látni a képet. Tehát röviden és velősen: A sík tv a jobb választás.

Méret

Ez az egyik legfontosabb szempont: Minél nagyobb, annál jobb!

Persze van felső határ, de azt főleg a pénztárcánk szabja meg Forrás: Origo

Márka

Csak ezen brandek közül érdemes választani jelenleg:

Samsung, LG, Sony, Panasonic, Philips.

A többi nagy név már vagy nincs az eredeti gyártó tulajdonában (pl JVC, Pioneer, Blaupunkt), vagy tavalyi, esetleg még régebbi modellekkel van jelen a piacon, mivel az anyacég válságba került (pl. Sharp, Toshiba).

OLED vagy LCD

Az újabb technológiának számító OLED tévéknek sokkal szebb a képük, köszönhetően annak, hogy képesek a tökéletes fekete szín, ezáltal a végtelen kontrasztarány megteremtésére. A tónusaik élénkebbek, élettel telibbek, viszont általában lényegesen többe is kerülnek, mint a rivális eljárást alkalmazó modellek. Emellett 55 inch (kb. 140 cm) képátlónál kezdődnek, tehát ha valaki ennél kisebbet akar, akkor fel sem merülhetnek lehetőségként. Egy baj van velük, mégpedig az ár: Olcsó OLED tévé gyakorlatilag nincs, az alapmodellek is nagyjából a hasonló méretű csúcs LCD-k árszintjén mozognak árban.

Szóval ha valaki tud és akar is jó televízióra költeni, akkor az OLED a jó megoldás. Ha pedig nem, akkor jöhetnek a LED LCD-k.

LED tv

Ez a példa tökéletesen megmutatja, hogy milyen nagy hatalma van ma a kommunikációnak: a név ugyanis azt sugallja, hogy minden képpont mögött egy ki-be kapcsolható LED, azaz fénykibocsátó dióda van van. Jelenleg azonban ilyen tv nem kapható, pláne nem 80 000 forintért. A ma LED tévének nevezett modellek ugyanis szimpla LCD tévék, csak a fényük származik LED-ekből, ellentétben a régi, bumszli készülékekkel, ahol ezt a jóval több helyet foglaló CCFL (hidegkatód) csövekkel oldották meg. Tehát még egyszer:

Nincs olyan, hogy LED tv!

LCD tv van LED fénnyel, amit úgy hívnak, hogy: LED LCD tv.

4K, UHD

Mostanában ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, azaz, hogy kell-e 4K tévét vásárolni, hiszen a boltok ezekkel vannak tele. A 4K (vagy más néven UHD, Ultra HD) azt jelenti, hogy a tv négyszer nagyobb felbontásra (3840 x 2160 képpont) képes, mint a hagyományos Full HD (1920 x 1080 képpont) modellek. Bár jelenleg még nincs tömérdek olyan tartalom (bár azért már akad pár száz film, sorozat, játék), amivel ki lehetne ezt használni, de a jövőben biztos ezek fognak ömleni mindenhonnan. Legalábbis minden jel erre utal. Szóval, aki nem egy évre, hanem, mondjuk, 3-5-re venne tévét, az jól teszi, ha egy 4K modell mellett teszi le a voksát. Ezzel nem lehet ráfaragni, még akkor sem, ha jelenleg kizárólag a Barátok köztöt, és a többi, sokszor igen gyatra minőségű adást akarja vagy tudja nézni.

Mega kontraszt, giga kontraszt, ultra kontraszt

Az LCD tévéknél szokták ezeket kifejezéseket feltüntetni, amivel azonban van egy kis „gond” ! Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kontrasztarány eléri az 1 000 000:1 értéket, azaz ekkora a legvilágosabb és legsötétebb pont közötti különbség hányadosa. Ám ezeket az értékeket úgy érik el, hogy az elektronika folyamatosan fekete-fehéren villogtatja a kijelzőt, és ezzel párhuzamosan állandóan változtat a fényerőn. Ez pedig átverés, ugyanis egyrészt ilyen tartalmat senki sem néz, másrészt meg a kép ilyenkor élvezhetetlen. A valós kontrasztarány a jelenlegi LED LCD tévéknél 1000:1 - 6000:1 érték közé esik, de igazából az átlagember ezek között különbséget nem nagyon lát. Nyilván az internetes fórumok hemzsegnek az okoskodó röntgenszeműektől, akik azt bizonygatják, hogy bezzeg a nagyobb kontrasztaránytól nem csak szebb lesz a kép, hanem még a film is jobb lesz, de ők sokszor nem nagyon tudják, hogy mit beszélnek. Egyszóval nem szabad, hogy ez bárkit befolyásoljon a vásárlásban.

Még nincs vége! További segítségért lapozzon egyet!