Nem csak intelligens, de szép és drága is a Huawei Mate 10 Pro

Vágólapra másolva!
A müncheni bemutató után immár tesztelésre is megérkezett hozzánk a Huawei Mate 10 Pro, amitől egyelőre teljesen el vagyunk ájulva. Igaz, drága is, ezért az ember azt gondolná, hogy esetleg szelektál majd a szintén frissen bemutatott Mate-család többi tagja között, de ez nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz...
Vágólapra másolva!

A Huawei ugyanis leegyszerűsítette nekünk a választást Magyarországon, kizárólag a Mate 10 Pro-t vehetjük meg, 260 ezer forint környéki ajánlott fogyasztói áron. Ezzel pedig körülbelül a Galaxy S8 szintjére érkezett meg, és drágább, mint például a HTC U11+. És habár a Huawei az utóbbi két évben már minden gond nélkül versenyez a csúcskategóriában, ezért mégis bátor dolog a kínai cégtől.

A Mate 10 Pro-nak tehát kiemelkedően jól kell teljesítenie, és elsőre úgy is tűnik, hogy ez menni fog neki.

A készüléket a kezünkbe véve remek formájú, nagyon jó fogású, abszolút prémium termék benyomását kelti. A hátlapja és az előlapja Gorilla Glass 5-ös üveg, a kerete fém, és egész egyszerűen elölről-hátulról ízlésesen néz ki.

Forrás: Huawei

Aztán ha feloldjuk a kijelzőt, rögtön elénk kerül az idén nagyon divatos, 18:9-es képarányúra széthúzott OLED megjelenítő, mely alul-felül csak minimális káváknak ad helyet. A Nokia 8-nál említettük, hogy ránézésre nem mondanánk meg róla, hogy egy 2017 végig csúcstelefonról van szó, pedig a hardvere és a kijelzője is kiváló minőségű.

Na, a Mate 10 Pro esetében nincs ilyen kétely, ránézésre simán ott van az év legjobb készülékei között.

Pedig egyébként a kijelzője hiába OLED, és objektíven nézve hiába nagyon szuper, a színvisszaadása és a felbontása is némileg elmarad a Galaxy S8-tól. Felbontás tekintetében meg kell elégednünk 2160x1080-nal, ami tulajdonképpen a mezei Full HD, csak kinyújtva a 18:9-es képaránynak megfelelően. Ezzel együtt nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül szükség van ennél többre normális felhasználás mellett, a Samsungnál azonban a virtuális valóság miatt mindenképp kell a több pixel.

Ha tovább nézegetjük a telefont, két dolog tűnhet még fel:

az egyik, hogy nincs jack csatlakozó,

így kénytelenek vagyunk az átalakítóra hagyatkozni, ha hagyományos fülest szeretnénk használni, a másik pedig, hogy a töltést a mai elvárásoknak megfelelően USB-C porton keresztül tudjuk megoldani.

Forrás: Huawei

Ezen kívül a Huawei hagyományaitól eltérően nincs MicroSD-kártyás bővítési lehetőség sem, de nagy valószínűséggel erre nem is lesz szükségünk,

ugyanis a Mate 10 Pro alapból 128GB tárhellyel érkezik. Emellé pedig jár 6GB memória, amivel már az olyan szupertelefonok (vagy phabletek) területén járunk, mint a Galaxy Note 8.

Az akkuidőt tekintve bőven felettük, 4000mAh-s teleppel ugyanis egyikük sem büszkélkedhet. Persze, a nagy akkumulátor, önmagában még nem garancia a hosszú üzemidőre, hiszen legalább ennyi múlik a jól optimalizált szoftveren és a központi processzoron is. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint amikor a Mate 10 Pro megjelenésekor pont az üzemidő volt gyalázatos, amin aztán gyorsan javított a Huawei (valószínűleg valami apróbb hiba maradhatott a szoftverben), onnantól kezdve pedig a készülék már az abszolút csúcsot képviseli, és kicsivel még a Galaxy S8+-nál is tovább bírja.

Innentől pedig már csak két dolgot kell letisztáznunk: milyen a Mate 10 Pro mesterséges intelligenciás hardvere és a dupla Leica kamerája? Lapozzon egyet, és kiderül!