Szabadalmaztatott gazemberség az Activisiontől

call of duty ADVANCED WARFARE TOP
Vágólapra másolva!
A kiadó bicskanyitogató módon fejhetné meg mikrotranzakciókkal a játékosokat.
Vágólapra másolva!

A játékosok körében elég régóta negatív az Activision megítélése, a kiadó egy frissen megszerzett egyesült államokbeli szabadalma pedig nem fog segíteni a renoméjának javításán. A Rolling Stone írója által most előkapart, még 2015-ben beadott szabadalom olyan mechanikákat ír le, amellyel mikrotranzakciós vásárlásokra lehetne rávenni a multiplayer játékokkal játszó gamereket.

Call of Duty Advanced Warfare Forrás: Activision

A szabadalom szerint a mikrotranzakciós komponens beépülne a matchmaking rendszerbe, és a játékosokat szándékosan náluk jobb statisztikájú, erősebb fegyverekkel rendelkező játékosokkal dobná össze. Ennek köszönhetően nagyobb lenne az esélyük a vereségre, a kudarcból pedig azt a következtetést vonhatnák le, hogy biztos a rosszabb fegyvereik miatt nem volt esélyük a többiek ellen. Erre mit az isten, a mikrotranzakciós komponens felajánlaná nekik, hogy vegyék meg valódi pénzért a legyőzőik által használt fegyvereket.

A vásárlások után a játékosokat megpróbálná gyengébb játékosokkal összeereszteni a rendszer, hogy a szokásosnál nagyobb esélyük legyen a nyerésre. Ennek köszönhetően a könnyű győzelmet a jobb képességeik helyett könnyen a jobb fegyvereiknek tulajdoníthatnák, ezzel egyrészt igazolva a vásárlásuk jogosságát és értékét, másrészt pedig elültetve a gondolatot, hogy a következő sikertelen szériájuk során is segíthet rajtuk egy pár eurós mikrotranzakció.

A leírt szisztéma nem feltétlenül pay-to-win, hanem inkább egy kizsákmányoló manipuláció.

Az Activision szerint a szabadalomban leírt rendszer jelenleg egyetlen játékában sincs benne, az egészet a játékfejlesztő stúdióitól függetlenül dolgozó kutatási és fejlesztési részlege találta ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!