[Frissítve] Kék Halált okozhat a Windows 10 októberi javítása

bill gates microsoft windows 10
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Bill Gates, chairman and founder of Microsoft Corp., speaks during the Clinton Global Initiative (CGI) meeting on September 24, 2013 in New York City. Timed to coincide with the United Nations General Assembly, CGI brings together heads of state, CEOs, philanthropists and others to help find solutions to the world's major problems. Ramin Talaie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A jelek szerint elsősorban a vállalati ügyfeleket érinti a probléma.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd este elérhetővé váltak a Microsoft szoftvereihez készült legújabb hibajavítások, mostanra pedig kiderült, hogy ebben a hónapban nem sikerült hibátlanra a hibajavító kedd. Konkrétan a Windows 10 idén márciusban elérhetővé vált Creators Update változatával akadhattak problémák, a kiadott patch telepítése után Kék Halál képernyőkkel és folyamatos újraindulásokkal találkoztak egyes felhasználók.

Forrás: AFP/Ramin Talaie

A jelenlegi információk alapján ugyan otthoni felhasználók is panaszkodtak a problémára, azonban a gondok oroszlánrésze az olyan vállalati ügyfeleknél jelentkezett, akik nem közvetlenül a Windows Update-en keresztül kapják a javításokat, hanem egy rendszergazdától. A rendszergazdák az SCCM (System Center Configuration Manager) szoftveren keresztül küldik ki a javításokat a felhasználóknak.

„Rendszeresen az SCCM-en keresztül küldöm ki a javításokat, nemzetközileg közel 5500 felhasználónak. Tesztelésként mindig a saját munkaállomásaimat tartalmazó Alpha gépek kapják meg első körben a patcheket. Az összes Windows 10 Creators Update (1703) rendszerű gép Kék Halált mutatott a KB4041676 patch telepítése után" – írta az egyik rendszergazda a Microsoft fórumán.

Állítása szerint a Kék Halál képernyőkön az „INACCESSIBLE BOOT DEVICE" hibaüzenet jelenik meg, majd bejön a Windows helyreállítási felülete, azonban az nem képes megoldani a problémát.

A jelenlegi elmélet szerint az történhetett, hogy a Microsoft véletlenül két egymással ütköző patchet küldött ki a vállalati felhasználóknak szánt frissítési csatornába. Ezek közül csak az egyiket szabad installálni, különben jön a Kék Halál.

Frissítés: a Microsoft javította a problémát, valóban ütköző frissítések okozták a Kék Halálokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!